Moody's a coborât ratingul cu două trepte, de la „A3” la „Baa2”, şi a avertizat că ar putea urma o nouă revizuire negativă. Noul calificativ, cu două trepte peste categoria nerecomandată investitorilor, ia în calcul vânzarea unei divizii a McGraw-Hill şi procesul deschis la începutul lunii februarie de Departamentul Justiţiei din SUA, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Acţiunile McGraw-Hill au scăzut cu 23% de la începutul lunii februarie, reducând capitalizarea cu 3,75 miliarde de dolari. Autorităţile americane au acuzat S&P de subevaluarea intenţionată a riscurilor unor obligaţiuni ipotecare, a căror prăbuşire a contribuit la declanşarea crizei financiare globale.
Statele Unite vor să obţină din partea McGraw-Hill daune echivalând cu de cinci ori profitul anual.
„Se pare că agenţiile de rating se mănâncă între ele. Ceea ce este pus sub semnul întrebării acum este chiar motivul existenţei acestor agenţii”, a declarat Ayako Sera, analist la Sumitomo Mitsui Trust Bank, instituţie financiară care administrează active de circa 163 miliarde de dolari.
A treia mare agenţie de rating, Fitch, a retrogradat McGraw-Hill săptămâna trecută cu o treaptă, de la „A-” la „BBB+”, ca urmare a procesului deschis de Departamentul Justiţiei şi a posibilităţii ca acesta să fie urmat şi de alte acţiuni similare din partea investitorilor.
S&P evaluează Moody's cu rating „BBB+”, cu trei trepte deasupra categoriei nerecomandate investitorilor, arată Mediafax.