Într-un comunicat în care citează un aforism al lui Baudelaire despre muncă, Institutul Naţional de Statistică a încercat să facă o radiografie a modului în care se lucrează în România.
Ţara noastră are o populaţie activă, aptă şi dornică de muncă, de aproape 9,2 milioane de persoane. Din aceşti oameni, 8 milioane şi jumătate lucrează sub o formă sau alta.
Aproape o treime din populaţia ocupată muncește pe cont propriu, aici fiind incluşi atât cei care au o afacere, cât şi cei care lucrează în gospodării şi trăiesc din ce cultivă.
Restul de două treimi sunt salariaţi. Adică angajaţi ai unei companii sau ai unei instituţii, fie ea privată sau de stat.
Statul este şi, în acelaşi timp, nu este un mare angajator. În jumătate dintre judeţe, entitatea care are cei mai mulţi angajaţi este o instituţie publică.
Însă ca număr total de salariaţi, în sectorul public lucrează doar 15,3% din populaţia ocupată. Sectorul privat are peste 83% dintre angajaţii din economie. Iar în sectorul mixt, public-privat lucrează 1% din populaţia ocupată, arată datele INS.
În ceea ce priveşte domeniile şi sectoarele în care lucrează românii trebuie remarcat faptul că, doar 3,1% dintre salariaţii români lucrează în agricultură. Acest procent numără însă doar angajaţii din ferme, care sunt puţini, deoarece agricultorii români lucrează foarte mult pe cont propriu. Puţinii fermieri au salariaţi permanenţi sau zilieri.
În rest cei mai mulţi salariaţi, aproape 58%, lucrează în servicii, iar aproape 40% în industrie şi construcţii.
Această distribuţie a forţei de muncă din România pe sectoare este influenţată foarte mult şi de pregătirea populaţiei ocupate.
Mai bine de jumătate dintre românii care muncesc sunt absolvenţi de liceu sau şcoală profesională. Iar un sfert dintre ei sunt absolvenţi de gimnaziu.
Cu toate că apariţia facultăţilor particulare a făcut ca accesul populaţiei la învăţământul superior să fie mai simplu, doar 18% din populaţia ocupată a României are studii universitare.
În ceea ce priveşte timpul petrecut la serviciu, durata medie a săptămânii de lucru este fix cea legală: 40 de ore, însă durata efectivă în care se munceşte a fost ceva mai mică. Mai puţin de 39 de ore.
Forţa de muncă în România
populaţia activă: 9.17 mil. persoane
populaţia ocupată: 8,55 mil. persoane
Populaţia ocupată
salariaţi: 68,3%
pe cont propriu: 30,6%
Populaţia lucrează...
la stat: 15,3%
în mediul privat: 83,6%
în sectorul mixt: 1,1%
Împărţirea muncitorilor pe domenii
servicii: 57,9%
industrie şi construcţii: 39%
agricultură: 3,1%
Pregătirea angajaţilor
liceu/şcoală profesională: 52,8%
gimnaziu: 24,9%
studii superioare: 18,7%