Criza economică, ce lăsat milioane fără dreptul la ajutoare sociale, contribuie la o creștere a diferențelor economice dintre state membre, spune Comisia Europeană. Cei mai afectați sunt tinerii, femeile șomere și mamele singure din statele aflate în estul și sudul Uniunii, relatează EUobserver.
„Mare parte dintre sistemele beneficiilor sociale și-au pierdut capacitatea de a proteja veniturile familiilor în fața efectelor crizei”, a explicat comisarul european pentru muncă, Laszlo Andor. Andor, care a prezentat analiza anuală a Comisiei pe evoluțiie sociale și din piața muncii în 2012, a declarat că îmbunătățirea acestor sisteme „poate crește rezistența la șocurile economice și poate facilita o ieșire mai rapidă din criză”.
În prezent, aproape 19 milioane de oameni din zona euro sunt în șomaj. „Toate progresele făcute în termeni de slujbe au dispărut odată cu criza economică”, subliniază raportul.
Țările cu cel mai mic nivel al șomajului pe termen lung sunt și cele, ca Danemarca și Luxemburg, care oferă servicii de genul formare profesională și consiliere pe tema locurilor de muncă. Astfel de programe lipsesc în statele baltice și Grecia.
Sărăcia a crescut în jumătate dintre statele membre
În condițiile în care tot mai mulți își pierd slujbele, mai ales în sud și est, riscul sărăciei crește. Studiul arată că aproape jumătate dintre statele membre au înregistrat o creștere a sărăciei din 2008 încoace, veniturile familiilor scăzând în două treimi dintre ele.
Una din cinci familii din Bulgaria, Cipru, Grecia, Letonia și România se descurcă foarte greu din punct de vedere economic, potrivit studiului Comisiei Europene.
Ca o comparație, veniturile în țările mai spre nord, ca Germania, Polonia și Franța, au crescut. Toate au sisteme puternice de beneficii sociale și piețe ale muncii mai rezistente, a subliniat Comisia. Andor a mai spus că este puțin probabil ca Europa să înregistreze anul acesta o îmbunătire substanțială pe plan socio-economic.