Fiscul va trebui să adune anul viitor cu aproape cinci miliarde de lei mai mult decât în 2014 pentru a acoperi gaura provocată de reducerea CAS. Pe hârtie, găsirea banilor nu pare să fie o problemă.
Guvernul se bazează pe banii românilor bogați care au averi mai mari decât cele declarate. Şi patronii firmelor aflate în dificultate va trebui să-şi achite dările, mai ales că nu vor mai putea să-şi declare insolvenţa atât de uşor.
„În momentul în care ai Noul Cod al Insolvenței și în momentul în care mulți dintre cei care până acum intrau în insolvență, ca să nu-și plătească taxele și impozitele la stat, deci din acel moment vom mai avea încă un moment important de creștere”, a spus premierul Victor Ponta.
Autorităţile speră să strângă bani şi de la românii care obţin venituri din străinătate. Pentru început, Fiscul le va trimite scrisori rău-platnicilor pentru a le aduce aminte de această obligaţie.
Cei de la Finanţe mizează şi pe spiritul civic al românilor și anume pe faptul că îşi vor plăti taxele de bunăvoie. Deocamdată, doar 8 din 10 români fac acest lucru.
Statul va avea cheltuieli mai mari şi în ultimele trei luni ale acestui an, odată cu scăderea CAS.
„Pentru anul acesta nu sunt probleme, pentru faptul că avem taxa pe stâlp. Avem o sumă mult mai mare decât o o prinsesem în buget. Prinsesem 488 și vom colecta 1.455. E spaţiu suficient”, a spus Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Reducerea CAS nu este singura măsură promisă de Guvern pentru anul viitor. Executivul promite pensii mai mari cu 4,5% şi salarii mai mari pentru unele categorii de bugetari.