Proiect de Guvern aprobat: Primăriile cu datorii vor intra în insolvență

Data publicării:
ghiseu

Această ordonanță de urgență stabilește cadrul legal și pentru procedura de insolvență, dar și pentru procedura de criză financiară.

Procedura de insolvență se va aplica în cazul în care primăriile, consiliile județene și consiliile locale - adică administrația publică locală - au datorii mai mari de 120 de zile sau dacă depășesc 50% din bugetul alocat, atunci, fie primăria poată să ceară intrarea în insolvență, sau firmele care au de recuperat datorii de la acea unitate administrativ-teritoarială pot și ele să ceară insolvența, cu condiția ca datoriile să reprezinte 30% din totalul datoriilor pe care le are de achitat instituția respectivă. Instanța teritorială va desemna un administrator judiciar.

Acesta, împreună cu reprezentanții de la Direcția de Finanțe Publice pun la punct procesul de redresare economică a unității administrativ-teritoriale.

Pe parcurul acestui proces, când se află în procedura de insolvență, primăria nu poate să facă alte cheltuieli decât cele esențiale – cum ar fi contractele de deszăpezire, nu poate să demareze noi proiecte cu bani de la buget, nu se mai pune problema pentru proiecte precum modernizări, achiziționarea de mobilier nou, sau de mașini noi.

Totodată, în procedura de insolvență nu se pot face noi angajări. Această procedută poate dura maximum trei ani de zile, iar, odată ieșite din procedura din insolvență, ele intră automat în procedura de criză financiară și, abia după ce fac dovada că timp de șase luni de zile nu au acumulat alte datorii, atunci scapă de orice fel de problemă.

În proiectul de ordonanță de urgență se specifică condiția arieratelor impusă în acordul cu FMI: primăriile și consiliile județene pot să-și reducă nivelul arieratelor cu 85%, până când se încheie acest acord pe care România îl are cu Fondul Monetar Internațional, adică până la 30 iunie.

Deja s-a deschis o linie de credit suplimentată la Ministerul Finanțelor Publice, iar acest minister pune la dispoziție 800.000 milioane de lei tuturor administrațiilor locale ca să-și achite aceste datorii.

Cu toate acestea, în aprilie, arieratele primăriilor și consiliilor județene se ridicau la 750.000 milioane de lei, așadar există posibilitatea să mai rămână unități administrativ-teritoriale care să aibă arierate ce depășesc 15% din buget și tocmai acestea sunt vizate de procedurile de criză financiară și de insolvență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...