Program de guvernare generos, dar nefundamentat și cu erori
173 de pagini de propuneri generoase însă doar două referiri la deficitul bugetar și erori grosolane in privința unor indicatori importanți ai României, precum numărul kilometrilor de autostradă deținuți. Cam astfel poate fi descris în câteva cuvinte programul de guvernare al PSD, trimis miercuri Parlamentului.
Mediul de afaceri va avea Cod Economic
Una dintre primele măsuri promise de PSD în programul de guvernare, este realizarea unui Cod Economic al României, care va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic. Trebuie precizat însă că legile menționate și care vor intra în componența Codului Economic lipsesc la rândul lor. Avem Cod Fiscal însă acesta va trebui completat cu numeroase acte normative. Ca urmare înainte de realizarea Codului Economic vor trebui consolidată legislația componentă.
"Codul Economic al României va fi dezbătut în primul trimestru al anului 2017, cu patronatele, cu Asociaţiile Oamenilor de Afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-uri, Autorităţi Publice Locale, alte autorităţi publice interesate, asociaţii ale cetăţenilor, firme de consultanţă interne şi internaţionale, toată clasa politică", se arată în document.
Ulterior, codul va intra în dezbatere parlamentară din aprilie 2017, va intra în vigoare cel târziu de la 1 iulie 2017, iar măsurile cuprinse în actul normativ se vor aplica de la 1 ianuarie 2018, gradual până în 2022, prevede calendarul stabilit de PSD.
"Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din Parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile", prevede programul de guvernare.
Legea Prevenției, întâi avertizat, apoi amendat
Un act act normativ promis de PSD este Legea prevenţiei, care va obliga autorităţile cu atribuţii de control "să procedeze în primul rând la educarea şi perfecţionarea antreprenorilor de orice fel, precum şi la prevenirea greşelilor de orice fel".
Mai exact, o firmă nu va mai putea fi sancţionată de la prima abatere, ci va trebui mai întâi să beneficieze de îndrumare şi prevenire din partea angajaţilor Fiscului.
"Practic, scoatem cartonaşul roşu acordat direct şi îl înlocuim cu două cartonaşe galbene", se arată în document. Digi24.ro a arătat însă miercuri în urma discuțiilor cu consultanți fiscali că această lege riscă să deschidă calea corupției, a plăților informale acordate inspectorilor Fiscului de către unele persoane verificate.
Salarile bugetarilor: lapte și miere.
"Vom ajunge astfel, de la o alocare de 7,8% din PIB astăzi, pentru cheltuielile de personal din sistemul public, la 9,5% din PIB în 2019", estimează programul de guvernare. Cei aproape doi la sută din PIB în plus la capitolul cheltuieli ale statului cu salariile vor semnifica un spor al cheltuielilor la această categorie de 15 miliarde lei, aproximativ 3,3 miliarde euro.
Astfel, "creşterea salariului mediu pentru cei din sectorul public va fi de 20% până la 1 iulie 2017, alţi 20% începând cu 1 iulie 2018 şi 8% începând cu 1 iulie 2019", prevede programul de guvernare.
Stimularea salariilor bugetarilor vine în contextul în care, pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar a ajuns la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.
PSD admite că majorare va creşte semnificativ povara cheltuielilor de personal în cadrul bugetului public.
Pe lângă salarii, bugetarii vor primi şi alte stimulente. PSD promite că toţi bugetarii "vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an", care va putea fi utilizat doar în România.
De asemenea, plata orelor suplimentare şi a gărzilor va fi obligatorie, dacă salariatul nu va solicita convertirea acestora în zile libere şi "dacă acestea au fost cerute expres de ordonatorii principali de credite", în condiţiile în care, în prezent, pentru orele suplimentare se acordă zile libere în plus.
Programul de guvernare prevede şi realizarea unui fond de 5% din cheltuielilor de personal în fiecare instituţie publică pentru acordarea de bonusuri, "dar nu mai mult de un salariu pe lună pentru acei funcţionari publici cu performanţe bine cuantificate, conform unor indicatori dinainte stabiliţi şi aprobaţi de către conducerea şi sindicatele din acea instituţie publică".
PSD estimează că, în urma măsurilor implementate, România va avea în 2020 "peste 1 milion de cetăţeni cu salariul brut mai mare de 1.000 euro, făcând parte deci din clasa de mijloc, faţă de mai puţin de 200.000, cât sunt în prezent".
În plus, PSD promite că salariul mediu brut în România se va apropia in 2020 de 1.000 euro, comparativ cu 2.918 lei (648 euro) în octombrie 2016.
Majorări de pensii şi salariu minim
PSD şi-a propus şi creşterea accelerată a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) în 2017, 1.510 lei (335 euro) în 2018, 1.625 lei (361 euro) în 2019 şi 1.750 lei (389 euro) în 2020, aceasta fiind considerată "varianta pesimistă" a scenariului de evoluţie economică.
”Acesta va crește cel puțin o dată pe an, așa cum se întâmpla în toate țările dezvoltate din Europa: Franța, Germania, Italia, Olanda (de două ori pe an). Astăzi în România munca este răsplătită cu 32% - 34% din totalul valorii producției obținute, în timp ce capitalul, adică alocarea pentru profit și recuperarea investiției, primește 55% - 57%. Ținta pentru 2020 o reprezintă depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție. În Europa, media este de 50% - 50%.”
Echitatea trebuie să fie și pentru pensionari, alături de salariați și celelalte categorii sociale, consideră PSD. ”Punctul de pensie va crește în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei”, se arată în program. Totodată, va fi eliminată contribuția de sănătate pentru pensionari începând cu primul trimestru din 2017.
Potrivit documentului, ”astăzi alocarea pentru pensii reprezintă 7,5% din PIB în România, în timp ce în restul Europei media este de 14%”
Dărnicie și în privința taxelor
PSD are mai multe promisiuni în materie de scăderi de taxe şi de simplificare fiscală.
▪ Numărul taxelor din România urmează să fie redus la cel mult 50.
▪ Extinderea neimpozitării venitului și pentru IT-stii cu studii medii, dar și pentru medici și toți cei care lucrează în cercetare, din 2017.
▪ Atât pentru cei cu activități independente, cât și pentru salariați și pensionari, impozitul pe veniturile mai mici de 2.000 lei/ lună va fi 0. Impozit de 10% pentru pensii mai mari de 2.000 lei lunar (calculat la suma ce depășește 2.000 lei) de la 1 ianuarie 2018.
▪ Eliminarea tuturor taxelor de la Registrul Comerțului, fapt care va duce la creșterea cu 30% a numărului de firme înregistrate anual în România.
▪ Pentru încurajarea accederii tinerilor în agricultură, pentru cel puțin 3 tineri, cu vârste mai mici de 40 de ani, în primii 4 ani de la angajare, obligațiile angajatului și ale angajatorului aferente acestor salarii vor fi suportate de la bugetul de stat (contribuție și impozit pe venit).
▪Tot pentru încurajarea mediului de afaceri, se va reduce impozitului pe venit, de la 16% la 10% și a contribuțiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018. În acest fel, costurile pe muncă vor scădea de la 175 € cât sunt în prezent pentru plata a 100 euro net, la 161 euro.
▪În agricultură, pentru a încuraja lucrarea terenului agricol, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe terenul agricol lucrat să fie eliminat, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv. Pentru parcul auto din agriculutură, tractoare și utilaje agricole, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul va fi eliminat.
▪eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2018.
▪microîntreprinderile care au între 1 și 9 angajați vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de doar 1%, atâta timp cât CA nu va depăși plafonul de 500.000 euro. În prezent, microîntreprinderile care depășesc plafonul de 100.000 € plătesc 16% impozit pe profit, iar cele care au doar un angajat plătesc 2% din cifra de afaceri. Cei cu activități independente, atât PFA cât și alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, față de 16% în prezent, iar contribuțiile sociale și de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică și nu pe activitatea desfășurată.
▪CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul (contribuția de sănătate) se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflate în întreținere etc).
▪Familiile vor primi 1.600 lei/ an pentru fiecare copil. Aceasta sumă se va acorda familiilor cu venituri lunare mai mici de 5.000 lei/lună. Pentru familiile cu venituri lunare cuprinse între 5.000 si 10.000 lei suma pentru fiecare copil scade la 1.200 lei/an. În ambele situații insa, vor putea beneficia de acești bani doar copiii ale căror absente nemotivate nu depășesc 10% din totalul orelor de curs.
▪Și mobilitatea salariaților este încurajată prin programul de guvernare. Guvernul va susține 75% din cheltuielile aferente chiriei și plății utilităților, dar nu mai mult de 900 lei/ lună pentru salariații care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km față de domiciliul lor Salariații care vor beneficia de această reducere vor fi cei ale căror venituri familiale lunare sunt mai mici de 5.000 lei.
Se introduce declarația de venit global
Începând cu 2018, se va introduce impozitul diferențiat pe venitul global (IVG), de 0%, respectiv 10%, anual, pentru fiecare gospodărie din România. Se va completa o declarație de venit global de către consultanții fiscali, în numele membrilor acelei gospodării. Această declarație de IVG va avea ca bază de plecare declarația de patrimoniu, care se va depune o singură dată, în același condiții precum declarația de venit global. Arondarea populației la consultanții fiscali precum și funcționarea acestora se va face prin Hotărâre de Guvern în urma dezbaterilor publice. Pe lângă rolul de a completa și depune declarațiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua și sarcina de a plăti toate taxele și impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliu său, către administrațiile și instituțiile publice centrale și locale. Această masură va duce la eliminarea ghișeelor pentru persoane fizice din țară, din cadrul tuturor instituțiilor publice din România. Selectarea și pregătirea celor care doresc să devină coonsultanți fiscali se va face etapizat, până cel tîrziu la 1 decembrie 2018, atunci când pe modelul din SUA, fiecare român va beneficia de suportul unui astfel de consultant.
Programul Rabla
Va fi extins programul pentru finanțarea stațiilor de alimentare pentru mașini electrice astfel încât, la 1 ianuarie 2020, pe teritoriul României, să fie funcționale cel putin 20.000 de puncte de alimentare instalate în rețea. Va fi extins și Programul Rabla destinat achiziției de mașini electrice astfel încât, în perioada 2018-2020, peste 100.000 de români să beneficieze de acest program și să-și achizitioneze o mașină electrică. Valoarea voucherelor pentru o mașină electrică va fi de 10.000 euro. Administrațiile publice locale vor fi încurajate să participe la Programele prezentate mai sus pentru ca aceste stații să fie cât mai uniform repartizate pe teritoriul țării.
TVA redus la minimul european
Dacă România avea una din cele mai mari cote de TVA în anii trecuți vom ajunge la una dintre cele mai mici.
Programul de guvernare prevede în continuare reducerea TVA de la 20% la 18% de la 1 ianuarie 2018, deşi TVA a scăzut deja la 19% de la 1 ianuarie 2017.
PSD promite şi introducerea unei cote TVA de 0% "pentru vânzarea de locuinţe, publicitate şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 martie 2017.
În prezent, România are trei cote de TVA: cota standard de 19% şi două cote reduse, de 9%, respectiv 5%, permise de Uniunea Europeană. PSD precizează, în programul de guvernare, că va introduce cota 0% în plus faţă de cotele actuale.
Potrivit programului detaliat, cota 0% va fi introdusă pentru tranzacţiile de valoare mai mică de 450.000 lei (100.000 euro), ceea ce ar stimula sectorul construcţiilor, care ar urma să genereze 50.000 de noi locuri de muncă.
De asemenea, accizele vor fi calculate, din 2018, la un alt curs de schimb, mai avantajos, fără a fi oferite detalii. În prezent, accizele aui fost îngheţate la un curs fictiv, de 4,73 lei/euro.
Programul de guvernare menţionează că, de la 1 decembrie 2018, toate taxele din România vor putea fi plătite online.
Credite pentru tineri garantate de stat
Tinerii vor fi susținuți și vor putea, ca până la împlinirea vârstei de 26 de ani, să apeleze la credite fără dobândă, garantate în proporție de 80% de către stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părți din construcția unei locuințe. Atât studenții cât și ceilalți tineri vor trebui să îndeplinească doar o formalitate: aceea de a prezenta băncilor prin care statul va derula acest program contractul de chirie sau de construcție al locuinței, respectiv facturile pentru cursuri sau pentru cărțile necesare.
O găselniță: Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii
Principala măsură pentru stimularea investiţiilor publice va fi crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.
Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strânge fonduri şi din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante precum case de odihnă şi hoteluri aparţinând "unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul", fără a da detalii.
"Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiţii sau investitori privaţi", arată documentul.
Fondul ar trebui să aibă ca efect "apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren", menţionează autorii programului de guvernare.
Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii patru ani ar urma să se realizeze în sănătate, sector în care PSD promite construcţia unui spital republican şi a opt spitale regionale. "Valoarea totală finanţată din FSDI este estimata la 3,5 miliarde euro", mai arată documentul.
Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020. Capitolul infrastructură transport conține și erori. ”România are în acest moment puţin peste 500 de kilometri de autostradă în operare”, spun autorii documentului în condițiile în care încă de acum un an a fost depțită lungimea de 700 de kilometri de autostradă.
PSD menţionează finanţarea autostrăzii Târgu Mureş - Iaşi, din care porţiunea Târgu-Neamţ - Iaşi este inclusă în masterplanul de transport ca fiind realizabilă pîn următorii ani, autostrada Timişoara - Bucureşti prin Oltenia, autostrada Comarnic - Braşov şi autostrada Iaşi - Bucureşti.
"În ceea ce priveşte calea ferată rapidă, finanţarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate şi modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcţia Vest - Bucureşti, Chişinău - Iaşi - Bucureşti, Bucureşti - Constanţa, Bucureşti - Braşov", prevede programul,
Guvernul promite şi dezvoltarea industriei de armament din fonduri de la FSDI, "prin extinderea capacităţilor fabricilor existente", fără a da detalii.
Creștere economică record
PSD promite că va asigura, pe perioada guvernării sale, o creştere economică medie de 5,5% până în 2020, ceea ce ar urca valoarea PIB la 1.014 miliarde lei (225 miliarde euro, la cursul actual) în 2020.
În 2015, valoarea PIB, revizuită recent, a fost de 160 miliarde euro, în timp ce, pentru 2016, valoarea PIB-ului României este estimată la 168,9 miliarde euro de către Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
Modelul propus de PSD pentru atingerea acestei performanţe economice este stimularea consumului.
"Încă din semestrul al doilea al anului 2015, România a intrat pe un trend de creştere economică de peste 5%, ca urmare a măsurilor de impulsionare a investiţiilor publice sau private, reducerii de taxe, dar şi ca urmare a măsurilor de creştere a veniturilor populaţiei. Aşadar, un ritm de 5,5% creştere economică va putea fi atins dacă acest model va fi continuat", arată documentul PSD.
Programul PSD face referire la deficitul bugetar în doar două rânduri. Partidul se angajează să respecte plafoanele valabile la nivelul Uniunii Europene, menţinând deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2020 şi datoria publică în limitele actuale.
Concret, PSD estimează un deficit bugetar de 2,7% din PIB pentru 2017, 2,6% din PIB în 2018, 2,3% din PIB în 2019 şi 2% din PIB în 2020.
Economiştii PSD estimează să guvernul va obţine venituri suplimentare la buget de 22 miliarde lei prin aplicarea măsurilor promise în campanie, urmând ca măsurile să genereze venituri bugetare în plus de 99 miliarde lei în 2020.
A 13-a putere economică din UE
PSD își propune să aducă România pe a 13-a poziție în UE din punct de vedere al PIB, față de poziția a 17-a în prezent. O salvare este și ieșirea Marii Britanii din UE care va ușura accesul nostru în topul economiilor UE. ”PIB-ul României este estimat la 758,5 mld. lei în 2016 și va ajunge, conform propunerilor și modelului economic prezentat în actualul program de guvernare, la 1.014 mld. lei în 2020. Acest lucru presupune o creștere economică medie, în următorii 4 ani, de 5,5% pe an”, se arată în document.
Așadar, un ritm de 5,5% creștere economică va putea fi atins dacă acest model va fi continuat. Acest lucru implică și trecerea de la o economie bazată pe eficiență la o economie bazată pe inovație, dar și depășirea pragului de 70% din media UE, privind PIB-ul pe locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Ca urmare a ieșirii Marii Britanii din UE, dar și a depășirii PIB-ului din Cehia, Portugalia și Grecia, România va avea, în 2020, a 13-a cea mai mare economie din UE, intrând practic pentru prima dată, după 1990, între țările membre UE, aflate în prima jumătate a clasamentului în ceea ce privește mărimea economiei naționale. Toate acestea se vor face respectând criteriile din Tratatul de la Maastricht, și anume un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB și o datorie publică mai mică de 60% din PIB.
Agricultură: Tomatele și porcii, finanţări anuale de 240 milioane euro
▪ Din 2017, TVA la toate materiile prime şi serviciile din agricultură va fi redusă de la 9% la 0%, iar din 2018 impozitul va fi zero pentru terenurile agricole lucrate, dar şi pentru achiziţia utilajelor agricole, potrivit programului de Guvernare prezentat de PSD.
▪ Noul Guvern intenţionează să aloce începând cu 2017 circa 240 de milioane de euro anual, pe o perioadă de opt ani, pentru susţinerea creşterii tomatelor şi a porcilor în România.
▪Facilităţi fiscale pentru agricultori precum: reducerea TVA la toate materiile prime şi serviciile din agricultură de la 9% în 2016 la 0% începând cu 1 martie 2017.
▪ Din 2018, din programul de Guvernare reiese că va fi eliminat impozitului pe terenuri agricole lucrate. Mai mult, din 2018 impozitul va fi zero pentru achizţia de tractoare sau utilaje agricole.
▪ Programul detaliat al PSD prevede reducerea de la 46 lei la 0 lei pe hectar a impozitului pe terenul agricol lucrat şi majorarea la 100 lei/ha a impozitului pe terenul agricol nelucrat timp de doi ani.
▪ Înfiinţarea a cel puţin 10 unităţi de procesare legume-fructe şi depozite frigorifice şi alte unităţi de colectare şi procesare lână, piei de ovine şi caprine. Valoarea proiectului se ridică la 300 de milioane de euro pentru circa 4 ani, iar banii alocaţi vor proveni din Fond Suveran de Investiţii al României (FSIR).
▪Promisiuni: acordarea subvenţiilor la timp (avans începând cu 15 octombrie şi plata regulară începând cu 1 decembrie pană la 31 martie a anului următor), absorbirea fondurilor europene, refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii (apă gratuită până la staţia de punere sub presiune), dezvoltarea sistemului naţional antigrindină, înfiinţarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanţii de stat pentru stimularea producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii, sprijin pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară sau încurajarea agriculturii ecologice şi a produselor tradiţionale.
Toate măsurile din programul de guvernare nu conțin nicio evaluare financiară a impactului bugetar și costurilor presupuse, fiind bazate mai degrabă pe supoziții.
Una dintre acestea este atingerea unei creșteri economice de 5,5% din PIB în condițiile în care aceasta pare a fi similară cu o creștere periculoasă a consumului și a importurilor. Programul face abstracție de posibilele reacții negative ale Comisiei Europene în privința unor măsuri care ar putea fi considerate ajutor de stat, prevederi anticoncurențiale sau discriminatorii. Acestea par a fi principalele vulnerabilități ale programului de guvernare al PSD, altminteri unul ambițios.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News