Taxa, încasată de producători de energie electrică şi termică, reprezintă în prezent cam 3 la sută din totalul facturii plătite de consumatorul final.
Reglementatorul spune că producătorii au beneficii prea mari din această taxa, aşa că ea trebuie redusă. ANRE a mai luat recent o altă decizie care va tăia din profiturile făcute de companiile de energie.
A decis să plafoneze la 8,5 la sută rată de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate. În prezent, plafonul e de 10 la sută.
Dacă vor profituri mai mari, distribuitorii trebuie să investească mai mult în reţele, pentru că se pare că unele companii au făcut profit din investiţii pe hârtie.
Acum două zile, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, spunea că serviciile distribuitorilor nu s-au îmbunătăţit de la privatizare încoace pentru că firmele private au exportat profiturile şi au importat echipamente proaste, la mâna a două.
Prin aceste tăieri de taxe şi plafonări, ANRE caută de fapt modalităţi prin care să atenueze impactul scumpirilor la energie. România are un calendar al liberalizării pieţei la electricitate şi gaze, ceea ce înseamnă scumpiri în mai multe etape.
Cea mai recentă scumpire a fost la gaze - unu la sută, de la 1 octombrie.