La mijlocul primei zile de vânzare a titlurilor de stat, unii funcționari din bănci încă nu știau procedura pentru vânzarea lor. Au citit instrucțiunile abia când s-au trezit cu un client în față.
„Persoane fizice, rezidente: document de identitate, paşaport, pentru... ştiţi ce? Ne documentăm, ca să nu facem vreo prostie acum, lăsaţi-ne un număr de telefon şi vă sunăm noi”, a fost reacția unui angajat, în fața unui client interesat să cumpere titluri de stat.
La o altă bancă, reporterii Digi24 au aflat că nu pot cumpăra pe loc titluri de stat, pentru că programul informatic prin care se face tranzacția funcționează mai greu.
„Și pentru noi e ceva nou, pentru că abia astăzi au dat drumul. Merge programul cu foarte multă dificultate”, spune un angajat al băncii.
Pentru șefii de la Finanțe, procedura este una simplă.
„Poate să se ducă cu numerar, să facă ordin de plată, poate să facă transfer bancar. Va completa un formular, banii se vor depozita într-un cont de titluri şi se aşteaptă perioada de subscriere”, spune Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei statului.
Sunt și clienți pentru care dobânda propusă de stat, între 1,75 și 2,15 la sută pe an, este prea mică pentru a-i convinge să împrumute Guvernul.
Alți români cred că investiția în titluri de stat este una sigură. La scadență, în iunie 2017, oamenii își primesc banii pe titluri înapoi și câștigul din dobândă, fără să fie impozitat. Titlurile pot fi vândute și mai repede, pe Bursa de Valori, tot cu un câștig, care însă e mai mic.
La o sumă de 1.000 de lei depusă într-un depozit pe doi ani, dobânda este de maximum 3 la sută, ceea ce înseamnă un câştig de 50 de lei, cu 10 lei mai mult decât în cazul unui titlu de stat.
„Este o opţiune de investiţii sigură, cu un randament bun şi facilităţile de subscriere şi lipsa impozitării randamentului - credem că va genera şi mai multă cerere”, spune Ionuţ Stanimir, reprezentantul unei bănci.
Românii pot cumpăra titluri de stat cu 1.000 de lei bucata până pe 19 iunie.