Cristian Păun a spus că măsurile economice pe care le ia Executivul sunt „ambigue și se bat cap în cap”. El a punctat că măsurile nu au fundament economic și nu stimulează consumul.
„Acești bani provin din bugetul statului, nu sunt banii domnului Ponta. Sunt banii noștri, pe care-i cadorisește Guvernul unora sau altora, deja extrași de la mine, de la dumneavostră și duși către Guvern. Acei bani nu-i mai putem consuma. Ne-am abținut de la consum pentru că am plătit acei bani statului român”, a declarat Cristian Păun.
Conferențiarul a punctat că o măsură de stimulare a consumului mai bună ar fi scăderea TVA.
„În loc să scadă TVA-ul, care să ne redea posibilitatea să consumăm, statul ne menține taxele mari, ne introduce o supraacciză sau alte taxe ca să cadorisească niște persoane cu puetrea nostră de cumpărare. Ne ia din puterea nostră de cumpărare niște bani și îi face cadou unora care au rate la bancă. Ideea este să salvezi sectorul bancar și să cumperi niște voturi, dă foarte bine la populație. Guvernul împușcă doi iepuri dintr-un foc: salvează sectorul bancar și primește voturi”, a precizat Cristian Păun.
El a adăugat că scăderea TVA la 19% va impulsiona consumul „imediat”, iar, de fapt, măsura de înjumătățire a ratelor este un cadou pentru bănci.
„Cine sunt, de fapt, principalii beneficiari? Nu populația, ci băncile și politicienii. Noi, ceilalți, o să plătim această măsură”, a subliniat profesorul în economie.
Cristian Păun a mai spus că această măsură este discriminatoare.
Cristian Tudor Popescu: „ElectoRata” guvernului Victor Ponta
Decizia guvernului de a acorda facilităţi românilor care au restanţe la credite şi venituri sub 1.600 de lei este considerată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu o măsură electorală, pe care o cataloghează drept „programul mită pentru naţiune”. Jurnalistul spune că nu este vorba de un program guvernamental pentru „autostrăzi, locuri de muncă sau străzi mai curate”, ci despre un nou episod pe care îl denumeşte „ElectoRata”.
Cristian Tudor Popescu mai afirmă că metoda nu este nouă şi că la ea au apelat toate guvernele pentru a câştiga voturi, inclusiv Mugur Isărescu, atunci când era premier.
„Măsura îi vizează pe oamenii săraci care văd că statul dă. Văd mărinimia lui Ponta. Aşa ceva vine dinainte de 1989, este sindromul buteliei. În fond e vorba de suta de lei a lui Nea Nicu. (...) Socoteala s-ar putea să fie destul de eficientă. Baza sunt săracii în general, până una alta electoratul majoritar”, a adăugat editorialistul gândul.info.
„S-ar putea numi programul mită pentru naţiune. Nu e vorba de programul autostrăzi pentru oameni, locuri de muncă sau de străzi mai curate, este vorba despre programul mită pentru naţiune, episodul electoRata. Nu e invenţie a domnului Ponta. (...) Până şi Mugur Isărescu nu s-a sfiit să aplice programul mită pentru naţiune, pomeni. Nu a rezistat nici dânsul programului mită pentru naţiune. Au la dispoziţe banii, încearcă să câştige voturi”, a spus jurnalistul.
Premierul Victor Ponta a prezentat ieri una dintre măsurile agreate de FMI, în urma întâlnirii cu reprezentanții Guvernului. Este vorba despre înjumătățirea ratelor la credite, pe o perioadă de doi ani, pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul mediu net pe economie.