Producţia industrială a României a scăzut cu 5% în primele şapte luni ale anului

Data publicării:
chimcomplex
Chimcomplex va construi, la Râmnicu Vâlcea, o centrală în cogenerare de înaltă eficienţă cu o capacitate de 46,2 MW, care va fi amplasată pe platforma fostului combinat Oltchim. FOTO: Facebook Chimcomplex

Producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%), în primele şapte luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2022, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută, potrivit sursei citate de Agerpres.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2023, faţă de primele şapte luni din 2022, în marja scăderii cu 5,1% a producţiei industriale s-au înregistrat diminuări în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi în industria prelucrătoare (-4,4%). În schimb, industria extractivă a raportat o creştere de 3%, de la an la an.

Datele INS relevă faptul că, în luna iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,1%, din cauza rezultatelor din industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-0,4%). La polul opus se situează producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu un salt de 4,4%, de la o lună la alta.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată, a fost mai mare cu 0,6% faţă de luna precedentă, datorită industriei prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,6%.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în iulie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,2%, ca urmare a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,3%) şi industriei prelucrătoare (-6%). Singura creştere a fost înregistrată de industria extractivă (+3,9%).

Raportat la aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, s-a diminuat cu 5,3%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12%) şi industriei prelucrătoare (-5,5%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...