Lanurile de grâu au stat şi anul acesta la mâna vremii pentru că nu am reuşit să refacem sistemul de irigaţii. Din fericire, ajutorul a venit, inclusiv în zonele mai secetoase din Bărăgan.
„Ploile survenite în cursul primăverii chiar și începutul de vară a făcut ca să avem o producție foarte buna. Noi sperăm ca producția medie să crească de la 2.800 la 3.000 kilograme la hectar”, spune Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.
Fermierii spun însă că vor ieşi tot în pierdere pentru că vor trebui să vândă grâul mai ieftin. Primesc doar 700 de lei pe tonă, faţă de 800 de lei anul trecut. Agricultorii care au silozuri mari preferă să îşi vândă recolta peste câteva luni.
„Așteptăm mai târziu, să primim un preț mai bun. Pentru producătorii care obțin producții de peste 5000 de kilograme la hectar este cât de cât rentabil. Dar ca să obții astfel de producții îți trebuie o tehnologie și cheltuială mult mai mare”, afirmă Gabriel Buga, fermier.
Din primele calcule, fermierii vor obţine circa un miliard de euro pentru producţia lor în acest an. Dar recolta bună nu duce neapărat la ieftinirea pâinii.
„Cred că obținem și un profit din activitatea pe care desfășurăm, pentru că de opt luni de zile lucrăm doar în pierdere, s-au scumpit utilitățile”, susține Aurel Popescu, preşedintele Rompan.
Din această cauză mai multe fabrici de pâine au intrat în insolvenţă sau chiar şi-au închis porţile, au explicat reprezentanţii patronatului din industria panificaţiei. Cel mai recent exemplu este cel al fabricii Lujerul din Capitală. Aceasta s-ar putea închide din august după ce, în primele cinci luni ale anului, a mers în pierdere.