„Reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate, şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne”, se arată într-o scrisoare deschisă care urmează să fie trimisă premierului Victor Ponta.
Scrisoarea este semnată de Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.
Reprezentanţii industriei susţin că aplicarea TVA de 9% la carne şi preparate din carne în cursul acestui an este prioritară, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale şi de diminuare a preţului la raft pentru aceste produse.
„Avem informaţii sigure că balanţa înclină spre TVA de 20%. Dacă va fi 20%, nu se va schimba preţul la raft în niciun fel. Companiile ies după perioada asta lungă de criză şi toate au nevoie de un balon de oxigen. Sigur că acel 4% (diferenţa TVA de la 24% la 20%, respectiv 4 puncte procentuale - n.r.) va fi un balon de oxigen pentru companii, dar consumul în niciun caz nu se va relansa”, a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, pentru Mediafax.
El a menţionat că preţurile la raft vor scădea în cazul TVA redusă cu 16 puncte procentuale, iar consumul se va relua, contribuind la relansarea economiei, lucru care nu se va întâmpla în cazul unei cote de 20%.
Preşedintele organizaţiei a arătat că reducerea generală a TVA la 20% nu va putea ajuta la revenirea agro-industriei, mai ales având în vedere că evaziunea în domeniu este foarte mare.
„În zona cărnii, nici măcar 5% nu s-au colectat banii (din TVA - n.r.), deci se va colecta cel puţin jumătate la bugetul statului dacă se aplică TVA de 9%, nu există niciun risc, ci vor fi mai mulţi bani la buget, plus că se va relansa consumul, iar efectul va fi imediat. Pe de altă parte, la 20% nu se va vedea niciun efect, dimpotrivă, vor fi 4% mai puţin la buget”, a spus Timiş.
Preşedintele asociaţiei a punctat că, din cauza evaziunii fiscale ridicate, „toată zona de agricultură este nebancarizată, băncile au bani, dar nu au cui să-i dea”, problemă care ar putea fi rezolvată dacă Guvernul ar reduce TVA la 9% cât mai repede, înainte de începutul anului viitor, cum prevede proiectul Codului Fiscal.
„În momentul când toată lumea este cu 9%, nu mai sunt tentaţi să facă prostii pentru că nu mai merită, miza este mică şi atunci oamenii încep să crească business-urile şi pot să împrumute bani să-şi dezvolte afacerile. Este ca un carusel, dacă nu se întâmplă ceva mai rapid cu acest TVA de 9%. Şi apoi, este o ocazie bună să demonstrăm că se va relansa nu numai agro-industria, ci toată economia”, a adăugat Timiş.
El apreciază că, în plus, evaziunea fiscală se va reduce cu 60% până la 80% atât la carne şi produse din carne, cât şi pe segmentele de lactate şi legume-fructe.
Astfel, cele trei organizaţii solicită premierului în scrisoarea deschisă „menţinerea deciziei iniţiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne şi preparate din carne în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurând astfel încasări mai mari la bugetul de stat şi oferind un bun exemplu şi pentru celelalte produse”.
Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va dispune săptămâna viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scăderea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%. El a anunţat recent că Executivul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească ce variantă va aplica.
Vineri, Ponta a precizat că datele estimate pentru trimestrul I indică un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, în condiţiile în care construcţia bugetară prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adăugând că pentru România, ţară care vrea să se dezvolte, excedentul bugetar nu este neapărat un lucru bun.
El a argumentat astfel că Guvernul are posibilitatea să diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau să introducă TVA de 9% pentru produse alimentare de bază, începând cu luna iunie.