Ana Maria Masud a luat un credit ipotecar pe 30 de ani în 2007. A dat banca în judecata un an mai târziu, după ce rata i-a crescut cu 200 de euro, deşi în contract scria negru cu alb faptul că dobânda este fixă.
Dupa aproape patru ani de procese a primit 10.000 de euro, contravaloarea comisioanelor plătite, iar rata i-a scăzut cu 400 de euro față de valoarea inițiala.
Impulsionați de acest exemplu, și alți români au cerut în instanță returnarea comisioanelor. Liviu Drăgulănescu a dat banca în judecată în urma cu patru luni pentru un credit de 90.000 de franci elvețieni luat în 2009.
„Rata era 702 franci, iar din aceștia numai comisionul de risc era aproape jumatate. A fost declarat ilegal, dar a fost desființat doar cu numele, suma a rămas aceeași”, spune Liviu Drăgulănescu.
„Pentru o rată de 500 de euro, cam 95% din cuantumul ratei reprezintă comisioane și dobânzi”, spune avocatul Adrian Cuculis.
„Important este efectul pe 20 de ani de acum încolo, pentru că se elimină comisionul de risc și ai o reducere a ratei cu 50%”, spune avocatul Gheorghe Piperea.
Volksbank a plătit până acum peste două milioane de euro celor 580 de persoane implicate în procesul colectiv.
„Banii au fost virați clienților încă de la primul proces care a avut o sentință cu executare. O medie a sumelor restituite este undeva la 6.000 de euro”, spune Alexandra Frunza, purtătorul de cuvânt Volksbank.
În cazul BCR, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză în șase situaţii, aşa că BCR a negociat dobânda cu toţi clienţii implicaţi în proces.
Acum, cei care au luat credite pregătesc noi acţiuni în instanţă.
„Primul an de credit am avut 6,2% și o rată de 620 de euro, iar după primul an dobândă de 10%, cu o rată de 900 de euro”, spune Anelis Galat, clientă BCR.
Și Credit Europe Bank a fost obligată de instanţă să reducă cu 25% rata a doi clienţi care plăteau comisioane abuzive. Specialiştii spun că cei care sunt nemulţumiţi de clauzele din contract trebuie să dea banca în judecată pentru a-şi recupera banii.