Companiile private care fac achiziţii publice prin proiecte cu fonduri europene ar urma să solicite oferte doar pe site-ul ministerului Fondurilor Europene.
Ele nu ar mai fi obligate să publice anunţul în presă sau în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Beneficiarii ar putea chiar să aleagă de unde cumpără, fără a ţine cont de preţ.
„Dacă beneficiarul va avea economii în urma acelei procedurii de achiziţii publice, diferenţa îi rămâne mai departe în proiect. În felul acesta îl stimulăm pe beneficiarul privat să aleagă cea mai bună ofertă calitate preţ” afirmă Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
În plus, companiile private care derulează programe pe bani europeni ar putea face achiziţii directe de bunuri sau servicii. Totul, însă, în limita a 30.000 de euro. Numai pentru lucrări de construcţii plafonul creşte până la 100.000 de euro.
În prezent, legea permite achizițiile directe doar în cazul în care sunt cumulate două condiții: valoarea achiziției este sub pragurile menționate, iar proiectul este finanțat peste 50% de către beneficiar. Astfel că, dacă procedurile ar fi mai simple ar putea duce şi la reducerea birocraţiei.
Un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice arată că majoritatea achizițiilor publice se fac la suprapreţ.
De exemplu 30 de miliarde de euro chetuiesc anual autoritățile să cumpere bunuri și servicii, iar aproape jumătate din această sumă dispare pe facturi umflate.
Autorităţile ar vrea să reducă şi timpul în care se fac plătile, dar şi circuitul banilor. Astfel încât totul să se rezolve în doar 2 zile, direct prin intermediul băncii.
„Astăzi, banii circulă prin sistem foarte mult, vin la BNR, de la BNR la Finanţe, de acolo de exemplu la Ministerul Mediului, de acolo către operatorul de apă, şi de acolo la contractor”, spune Eugen Teodorovici.
Noile schimbări ale achiziţilor publice pentru privaţi s-ar putea aplica la sfârşitul acestui an.