Au apărut şi în România primele bănci digitale. Oferă cam aceleaşi servicii, precum instituţiile bancare tradiţionale, dar comisioanele sunt eliminate, iar deschiderea unui cont e mult mai rapidă. Singurele dezavantaje: nu acordă, încă, împrumuturi şi nu oferă soluţii de economisire.
Emiterea unui card înseamnă economie de timp şi de bani. Totul durează doar 60 de secunde. Apoi, trebuie descărcată o aplicaţie pe telefonul mobil, introduse datele personale şi pentru autentificare este nevoie de un selfie.
Depui bani în cont şi poţi face apoi tranzacţii online sau plăţi la magazine din ţară şi străinătate.
„Produsul nostru este bazat pe tehnologie de ultimă generaţie, tu poţi bloca şi debloca un card. Noi credem într-o societate fără numerar, lumea se îndreaptă în această direcţie”, afirmă Irina Scarlat, directorul unei bănci digitale.
Astfel de soluţii digitale au adunat 45 de mii de utilizatori în România, în doar câteva luni. În ofertă sunt şi carduri ce pot fi folosite de românii care muncesc în Germania sau în Marea Britanie şi trebuie să încaseze salariul într-un cont bancar creat rapid.
Conturile pentru tranzacţii online sunt gratuite, dar emiterea unui card costă între 23 şi aproape 27 de lei. Variantele premium includ asigurări de călătorie şi retrageri de numerar fără comisioane.
Băncile clasice răspund cu aplicaţii de tip home bank pentru plăţi online, iar avantajul acestora e că pot oferi şi soluţii de economisire.
„Nu pot să facă ce fac băncile în materie de atragere de depozite, pentru că asta înseamna reglementare, licenţă”, spune Dan Pascariu, preşedintele unei bănci comerciale.
În România sunt 12 milioane de carduri bancare.