Această prevedere ar fi permis Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului să ceară în instanță anularea clauzelor din contractele de credit care sunt considerate abuzive, dacă instanța decide acest lucru.
Prevederea a fost amânată până la jumătatea acestui an și este condiționată de niște norme de aplicare.
Băncile spun că această prevedere ar aduce pierderi foarte mari pentru sistemul bancar.
Aceasta a fost amânată și la solicitarea Fondului Monetar Internațional, care a fost condiționat de un studiu de impact ca să se vadă ce efect ar avea asupra activității băncilor.
La această întâlnire a fost prezent și viceguvernatorul Bogdan Olteanu, care a spus că, atunci când se taie de undeva, se ajunge la situația în care se cârpește și că e mai bine ca înainte de tăiere să fie măsurată situația, făcând referire la aplicarea acestei prevederi.
Înainte de punerea în aplicare trebuie făcut un studiu de impact.
Deşi la dezbatere ar fi trebuit să fie prezenţi Guvernatorul Mugur Isărescu şi ministrul Justiţiei Mona Pivniceru, aceştia au lipsit.
„De asta se face o lege, ca să creeze reguli și excepții, inclusiv posibilitatea apelului la Înalta Curte de Casație și Justitie și aici aveți un punct de vedere al meu personal: nu este nicio problemă să ai o primă instanţă la tribunal şi prin excepţie de la regulă să urci la Înalta Curte. De ce? Pentru că dai o decizie care se aplică unui număr larg de cetățeni din întreaga țară”, a delcarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naționale a României.