Prețurile produselor vor scădea în perioada următoare și vor rămâne stabile, anticipează purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu. El se bazează pe evoluția inflației și pe scăderea prețului petrolului, cauzat de pandemia de coronavirus.
"Urmează o uşoară scădere a preţurilor, după care se va plafona cumva indicatorul de inflaţie în jurul nivelului de 2,5% pe o perioadă mai lungă de timp cu variaţii relativ mici. Asta arată două lucruri. Pe de o parte, ţinând cont de factorii fundamentali, există anumite presiuni pe indicatorul de inflaţie, în ciuda faptului că trecem printr-o perioadă în care ne-am fi aşteptat ca aceste presiuni să fie mult mai reduse, ţinând cont de distorsiunea din piaţă, atât pe elementele de cerere cât şi pe cele de ofertă. Pe de altă parte, avem câteva influenţe care vin mai ales din preţul petrolului care trag în jos acest indicator şi, în consecinţă, simplificând puţin, putem miza pe o perioadă mai lungă de timp de stabilitate. Există o doză foarte mare de incertitudine în piaţă, atât în privinţa evoluţiei economice cât şi a impactului măsurilor pe care diferitele state le iau în legătură cu diminuarea tensiunilor pe pieţele financiare şi economice. Acest element de incertitudine poate transforma foarte mult prognoza despre care vorbim acum şi poate schimba foarte mult deciziile pe termen mediu şi lung pe care Banca Centrală le va lua", a declarat Dan Suciu vineri, la Digi 24.
Potrivit unui comunicatul BNR, transmis vineri, incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei sunt neobişnuit de înalte, date fiind natura fără precedent a unui asemenea şoc economic pe plan naţional şi la nivel global, dar şi modificări ale comportamentului de consum.
În şedinţa de vineri, Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2020, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. De asemenea, BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an.
"Actualele previziuni macroeconomice au fost realizate în condiţii de incertitudine extrem de ridicată şi de dificultăţi maxime, date fiind multiplele necunoscute privind evoluţia şi implicaţiile pandemiei şi ale măsurilor asociate. Noul scenariu arată o modificare a traiectoriei anticipate a ratei anuale a inflaţiei mai cu seamă în a doua parte a orizontului prognozei. Astfel, după o scădere moderată în trimestrul II, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să urce din nou în jumătatea superioară a intervalului ţintei în a doua parte a anului curent, pentru ca apoi să se repoziţioneze şi să se menţină în jurul punctului central al ţintei până la finele orizontului proiecţiei, pe fondul manifestării presiunilor dezinflaţioniste ale deficitului de cerere agregată", se menţionează în raport.
Editor: B.P.