Preţurile locuinţelor continuă să scadă în majoritatea oraşelor din România. Sunt zone în ţară unde piaţa este aproape îngheţată. La nivel naţional, apartamentele s-au ieftinit cu 2,1 procente în luna iulie, iar în ultimul an declinul a fost de 6,3 procente.
Dacă în Oradea, în ultima perioadă piaţa apartamentelor s-a stabilizat, în Cluj evoluţia a fost negativă, cu o scădere de 1,8 procente.
La Braşov, apartamentele s-au vândut cu doar 1,5% mai ieftin în ultima lună, iar la Timişoara cu 0,5%, atât cele vechi, cât şi cele noi.
Şi în Capitală tendinţa a fost negativă: preţul apartamentelor vechi a avut un declin de 1,3%, iar segmentul de locuinţe noi - 2,3%.
Cea mai mare cădere a pieţei e resimţită la Iaşi: -5%.
Tendinţa este valabilă pentru toate oraşele mari din ţară, cu excepţia Constanţei, unde preţurile au crescut cu 2% în ultima lună. Majorarea este vizibilă în special la apartamentele noi.
Piata construcțiilor este direct legată de piața imobiliară
Blocajul de pe piaţa construcţiilor are impact în vânzările imobiliare. Construcţiile noi de locuinţe au ajuns o raritate, spre disperarea dezvoltatorilor imobiliari care duc lipsă de finanţare. Pe de altă parte însă, lipsa de imobile noi înseamnă scăderea preţurilor pentru cele existente. Nu mult, dar contează. Cu 5% s-au ieftinit locuinţele în prima jumătate a acestui an, iar piaţa dă semne că reducerile de preţuri vor continua.
De la începutul anului şi până acum, preţurile apartamentelor au scăzut cu 3-5%. În cifră absolută, înseamnă o reducere de 20 de euro pe metrul pătrat util, astfel că media a ajuns la 914 euro pe metrul pătrat, potrivit estimărilor din piaţă.
„Piaţa se menţine cam în aceiaşi parametri ai ultimilor doi ani. S-a făcut o regularizare între cerere şi ofertă şi de aceea proprietarii au ajuns la concluzia că e mai bine de la început să ceară un preţ mai mic”, consideră Adrian Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Agenţiilor Imobiliari din Braşov.
Blocajul de pe piaţa construcţiilor va menţine tendinţa de scădere a preţurilor la locuinţe, cel puţin următoarea jumătate de an, consideră specialiştii.
„În momentul de faţă foarte puţine proiecte imobiliare sunt în derulare, foarte puţini constructori care au rămas pe piaţă şi care continuă să construiască”, spune Gigi Ştefan, agent imobiliar din Cluj.
„Mulţi dintre dezvoltatori nu au mai avut puterea financiară de a termina lucrările, intrând în insolvenţă. Multe dintre imobile au ajuns în proprietatea băncilor şi la ora acutală sunt scoase spre licitaţie”, afirmă Bogdan Gânscu, inspector de urbanism.
Cu excepţia litoralului, nu există oraş din ţară unde locuinţele să nu se fi ieftinit.
„Sunt destul de scumpe în comparație cu salariile, dar a mai scăzut piaţa, au mai scăzut şi preţurile în comparaţie cu ceilalţi ani”, spune Adina.
Constanţa este singurul judeţ unde preţurile, mai ales pe segmentul de apartamente noi, au crescut în ultimele luni.
„Cei care construiesc în Mamaia, acolo reuşesc să vândă apartamentele respective pentru că toată lumea îşi dă seama că spaţiu nu mai este şi că nu se vor mai construi multe, nici nu sunt foarte scumpe, preţul este real adică 1000 de euro pe metrul pătrat”, spune Ionel Ududec, patron agenţie imobiliară din Constanţa.
„Majoritatea cumpără cu Prima casă, trebuie să se încadreze cu banii pe care îi primesc de la bănci, adică undeva la 50-60.000 de euro. Atunci, eu, ca dezvoltator spre exemplu, în perioada 2010 am început să concep apartamentele cu suprafețe mai mici. Adică undeva între 54-70 de metri pătrați maximum”, spune Constantin Zelca, dezvoltator imobiliar din Mamaia.
Capitala se numără printre oraşele cu cele mai mari scăderi de preţuri. Iar Progamul Prima Casă nu va revigora tranzacţiile, odată ce creditele se vor acorda doar în lei, deci vor fi mai scumpe.
„Cei mai dezavantajaţi sunt cei care şi-au făcut înainte simulări pe euro şi-şi dau seama că acum, pe lei, vor avea o rată mai mare de plătit cu aproximativ 30%. Sunt afectaţi şi se vor duce probabil un pic mai jos. Dacă doreau să cumpere un apartament de 3 camere mai mare, vor merge pe unul mai mic sau cu un număr redus de camere”, consideră Giulio Angheloiu, agent imobiliar din Bucureşti.
Sunt însă zone în ţară unde de ani buni nu s-a mai construit nimic. Spre exemplu în judeţul Gorj, sunt comune unde constructorii nu au mai ridicat nimic nou de 20 de ani. Aceeaşi situaţie o găsim şi în oraşul Bicaz din judeţul Bacău.