Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie a fost un eşec anul trecut. Statul plănuia să atragă o sută de milioane de la persoanele fizice. Însă a reuşit să ia cu împrumut doar 65 de milioane. Unul dintre motivele eşecului a fost suma minimă prea mare care putea fi acordată. Ministerul de Finanţe a decis să rezolve această problemă pentru emisiunea pe care o va organiza în această vară.
„Am redus semnificativ valoarea de la 1.000 de lei la 100 de lei tocmai pentru a face emisiunea mai atractivă”, spune Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
Persoanele fizice care vor împrumuta statul cu cel puţin 100 de lei îşi vor primi banii înapoi peste doi ani. Aceasta va fi maturitatea titlurilor de stat. Însă anual vor primi o dobândă, al cărui nivel va fi stabilit în iulie, atunci când va fi lansată emisiunea.
La precedentul împrumut de la populaţie dobânda a fost de 2,15% pe an. Acum va fi probabil mai mică.
Astăzi, statul s-a împrumutat pe trei ani din sistemul financiar la o dobândă de 1,8% pe an. Iar la precedentele împrumuturi pe un an randamentul obligaţiunilor a fost sub de 0,7%. La maturitatea de doi ani a titlurilor pentru populaţie, dobânda ar putea fi undeva între aceste două niveluri.
Pentru depozitele la termen pe aceeaşi durată, dobânzile oferite de bănci sunt cuprinse acum între 1,2 şi 2,3%. Însă la titlurile de stat nu se plăteşte impozit pe dobândă. La depozite, da.
Ministerul de Finanţe spune însă că principalul scop al emisiunii de titluri de stat pentru persoane fizice este acela de a învăţa populaţia să investească. Totuşi, la scadenţa titlurilor, deţinătorii lor vor primi pe lângă dobândă, un bonus atipic pentru pieţele financiare.
„O sută de deţinători de titluri vor primi un bonus. Va fi o tragere la sorţi, vor primi un bonus peste dobânda cuponului pe care îl vor primi pentru deţinerea de titlu de stat”, mai spune Anca Dragu.
Cei o sută de câştigători vor primi câte 1.000 de lei. În total 100.000 de lei care se adaugă la costurile Ministerului de Finanţe pentru acest împrumut.