Premierul Greciei cere UE „mai multă transparență” pe piața unică: Criza inflaționistă a redus puterea de cumpărare

Data actualizării: Data publicării:
premierul greciei
Foto: Ursula von der Leyen (st), președinta Comisiei Europene, și Kyriakos Mitsotakis (dr), premierul Greciei / Sursa foto: Profimedia Images

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut, într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, "mai multă transparenţă" cu privire la piaţa unică în faţa creşterii preţurilor pentru protejarea consumatorilor, pe fondul nemulțumirilor grecilor care plasează inflația și puterea de cumpărare pe lista priorităților pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie.

"Este crucial" ca "UE să demonstreze că este capabilă să stabilească priorităţile corecte", printre care protejarea consumatorilor în faţa "preţurilor crescute", scrie Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, cu data de sâmbătă, însă dată publicităţii luni de biroul său de presă, notează AFP, preluată de Agerpres.

"Trebuie adoptate măsuri curajoase pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor", subliniază Mitsotakis, cu trei săptămâni înainte de alegerile europene.

Liderul elen, care se confruntă în Grecia cu nemulţumirea consumatorilor, îndeamnă Bruxellesul "să intervină în mod decisiv, rapid şi eficace" pentru a reglementa piaţa unică.

Potrivit lui Mitsotakis, "recenta criză inflaţionistă a dus la o reducere importantă a puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni şi a scos în evidenţă puterea asimetrică a multinaţionalelor în termeni de politici tarifare diferenţiate".

Puterea de cumpărare şi inflaţia sunt principalele preocupări ale grecilor pentru scrutinul european, în timp ce mulţi denunţă o creştere importantă a preţurilor la produse alimentare.

Potrivit prim-ministrului elen, în unele ţări, între care Grecia, produsele de bază se vând mai scump în raport cu alte ţări ale Uniunii Europene, din cauza "constrângerilor teritoriale de aprovizionare impuse de marile companii multinaţionale".

El propune măsuri pentru "a împiedica politica unor multinaţionale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în diferite ţări membre, ceea ce le permite o tarifare diferită" şi "interzicerea practicilor comerciale neloiale".

În aprilie, preţurile la consum au înregistrat în Grecia o creştere cu 3,1% pe an, cu o majorare la produsele alimentare de 5,4%, potrivit serviciului de statistici Elsat.

Costul de trai din ce în ce mai ridicat au făcut să crească în ultimele luni nemulţumirea socială în Grecia, unde salariile se menţin printre cele mai mici din ţările membre ale UE, pe locul 21, potrivit Eurostat.

Sindicatele elene au organizat recent numeroase greve şi adunări. După o grevă generală la sfârşitul lui februarie, Confederaţia din sectorul privat (GSEE) a declanşat o grevă de 24 de ore în aprilie.

Marţi, Sindicatul funcţionarilor (Adedy) îndeamnă la o grevă de 24 de ore, cerând o creştere cu "10% sa salariilor", potrivit unui comunicat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...