În urmă cu o lună, Consiliul Local Oradea a votat în favoarea unei asocieri cu RCS & RDS, pentru înfiinţarea unei reţele locale de distribuire a energiei electrice. Municipalitatea anunţa că proiectul va aduce oraşului economii de 900.000 de euro pe an la factura de curent, dar şi o bonificaţie de 10% din profitul companiei.
Ilie Bolojan, primarul Oradei:Înregistrăm o premieră în România în care într-un oraș vor exista cel puțin doi mari competitori care vor furniza servicii în domeniul energiei electrice. Principalul câștigător va fi cetățeanul din această opțiune de a te racorda la un sistem ori la altul.
O lună mai târziu, Prefectura Bihor a atacat hotărârea de Consiliu Local, după o sesizare primită din partea filialei Electrica Transilvania Nord. În sesizare, Electrica menţionează că are dreptul exclusiv de distribuţie a energiei electrice în zona de nord-vest a României.
Claudiu Pop, prefect de Bihor: Am solicitat Primăriei municipiului Oradea să reanalizeze hotărârea de consiliu mai sus amintită în prima şedinţă de consiliu local în vederea revocării. În caz contrar rezervându-ne dreptul de a merge în instanţa de contencios.
Juriştii prefecturii spun că aleşii locali şi-au depăşit atribuţiile, pentru că singurii care au drept de decizie în această problemă sunt Ministerul Energiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.
Alice Lupeş, şefa serviciului juridic din Prefectura Bihor: Prin adoptarea hotărârii de consiliu local s-a încălcat legea care reglementează atribuţiile consiliului local, dar şi legea în domeniu şi anume legea energiei electrice.
Primăria Oradea a fost informată oficial de prefectură şi spune că ia în calcul şi varianta unui proces.
Ilie Bolojan, primarul de Oradea:Avem două căi de parcurs: să acceptăm aceste observații și să modificăm hotărârea de consiliu în sensul în care îl solicită Prefectura sau, considerând că aceste intervenții nu sunt pertinente, să respingem aceste observații. Urmând ca instanța să se pronunțe cu privire la legalitatea sau nu a acestei hotărâri de consiliu.
Prefectura spune că această acţiune vizează doar proiectul de dezvoltare a unei reţele de distribuţie a RCS & RDS, concurentă cu reţeaua Electrica. Cu alte cuvinte, blochează concurenţa. „Consumatorii ar avea în continuare posibilitatea de a încheia contracte de furnizare a energiei electrice cu oricine doresc”, adaugă prefectul Claudiu Pop.