La 36 de ani, un bărbat din Călăraşi spune cu mâna pe inimă că agricultura e cheia succesului. A investit 15 mii de euro în ferma sa de căpşuni şi are deja, contracte cu marile magazine. Un bărbat din Călăraşi a descoperit gustul dulce al succesului: căpşunele de Bogata. A fost mai întâi profesor de religie, apoi programator, iar acum agricultor. A investit 15 mii de euro în ferma sa şi are deja, contracte cu marile magazine. Munceşte cot la cot cu zilierii, pentru că este convins că omul sfinţeşte locul.
Fără stres, fără şefi, departe de birouri, în aer liber. Ionel Tonea a încercat mai multe meserii până a descoperit-o pe cea care îi place cel mai mult. A fost profesor de religie, apoi IT-ist şi în cele din urmă fermier. A descoperit fructele care îi îndulcesc viaţa. În localitatea natală cultivă căpşuni pe 6.000 de metri pătraţi.
„A fost ideea soţiei, am fost, am văzut diferite ferme de căpşuni din România, am rămas impresionaţi de ceea ce am văzut şi am încercat şi noi”, afirmă Ionel Tonea, agricultor.
Traseul său profesional a fost sinuos.
„De la teologie, la IT şi apoi în agricultură? Da, exact şi sper să fie ultimul job acesta, să rămân agricultor definitiv”, spune Ionel Tonea, agricultor .
Agricultorul munceşte cot la cot cu angajaţii.
Căpşunele din Bogata ajung în magazinele din oraş şi într-un hypermarket din Bucureşti. Fructele din soiul „albion” de Spania sunt căutate pentru că sunt extrem de dulci, şi apar din primăvară până la începutul iernii, când dă îngheţul.
Acum, cu ajutorul fondurilor europene, 30 de mii de euro, bărbatul vrea să îşi extindă afacerea.
„Principiul meu e următorul: dacă vrei să-ţi iasă treaba cât mai bine, o faci singur, cu mâna ta! Uneori îmi vine să urlu, să ajung acasă că sunt obosit mort. Dar dimineaţa când vin aici şi văd cum bate soarele în ele şi le văd roşii sau verzi sau cum sunt ele, uit de tot! Absolut tot”, adaugă Ionel Tonea, agricultor.