Dincolo de dificultățile de care se vor lovi un număr mare de pensionari, odată cu plata pensiilor pe card, operațiunea este, financiar vorbind, foarte avantajoasă pentru Guvern. Nu și pentru Poșta Română, compania care își câștigă jumătate din venituri prin plata pensiilor.
Guvernul va câștiga anul viitor câteva sute de milioane de lei, după trecerea plății pensiilor pe carduri, arată datele prezentate joi de către Casa Națională de Pensii Publice pentru Digi24.ro.
În prezent din cei 5,3 milioane pensionari cărora CNPP le plătește pensiile, 3,2 milioane încasează drepturile prin Poșta Română, iar 2,17 milioane prin intermediu a 22 de bănci, printre care cele mai importante sunt CEC, BCR și BRD, fiecare având arondați 380 mii - 409 mii pensionari.
Pentru primele nouă luni ale acestui an, CNPP a plătit comisioane bancare pentru drepturile bănești transmise în cont curent de 36,23 milioane lei și taxe prestări servicii Poștei Române de 308 milioane lei.
În medie, pentru plata lunară a unei pensii, CNPP a plătit 1,85 lei în cazul cardurtilor și conturilor curente și 11 lei la plata unei pensii prin Poștă. Trecerea pe card a 3,2 milioane pensii plătite acum prin Poștă va aduce statului economii de 350 milioane lei.
Diferența mare de costuri dintre plata unei pensii pe card și prin Poștă poate fi explicată de faptul că, în cazul alimentării conturilor bancare, comisioanele nu depind de suma alimentată, în timp ce la plata prin poștă, taxa de prestări servicii depinde de mărimea sumei virate.
Ministrul Finanțelor a anunțat acum o săptămâna că de anul viitor toate pensiile vor fi plătite pe card, fără a preciza însă cum se vor descurca pensionarii din mediul rural unde nu există magazine dotate cu POS sau bancomate.
Nu în ultimul rând trecerea pensiilor pe carduri va avea un impact negativ puternic asupra Poștei Române. Bugetul de venituri și cheltuieli al Poștei prevede pe acest an venituri de 1,19 miliarde lei deci plata pensiilor îi aduce companiei aproape jumătate din venituri. Numai pentru plata salariilor, Poșta are nevoie de 719 milioane lei, mai mult decât încasările obținute prin distribuirea pensiilor.