Ministrul Finanţelor dă asigurări că nu va majora contribuţiile salariaţilor, după ce în presă a apărut un document care prevede contrariul. Potrivit acestui proiect de ordonanţă de urgenţă, plata contribuţiilor sociale ar urma să nu mai fie împărţită între patroni şi angajaţi, ci să fie plătită doar de cei din urmă. Persoanele care desfăşoară activităţi independente ar urma să contribuie la acelaşi nivel cu cei care lucrează în baza unui contract de muncă. Iar angajatorii vor fi obligaţi să majoreze salariul brut pentru ca angajaţii să rămână cu aceleaşi venituri nete.
Angajatul ar urma să achite pentru pensie, adică asigurări sociale, 21,7% din salariul brut, faţă de 10,5% în prezent. La sănătate, contribuţia s-ar mări la 8,9 procente. Dar NU va mai plăti taxe pentru şomaj.
Contribuţiile plătite de angajat
Contribuții de asigurări sociale: de la 10,5% la 21,7%
Contribuții pentru sănătate: de la 5,5% la 8,9%
Contribuții pentru şomaj: de la 0,5% la 0%
sursa: Proiect de OUG
Pentru patroni, taxe scad. Firmele vor mai plăti, pentru condiţii normale de muncă, doar contribuţia pentru şomaj, care va creşte de la 0,5% la 0,8 la sută.
Contribuţiile plătite de angajator
Contribuții de asigurări sociale (condiţii normale): de la 15,8% la 0%
Contribuții de asigurări sociale (condiţii deosebite): de la 20,8% la 4,2%
Contribuții de asigurări sociale (condiţii speciale): de la 25,8% la 8,2%
Contribuții pentru sănătate: de la 5,2% la 0%
Contribuții pentru şomaj: de la 0,5% la 0,8%
sursa: Proiect de OUG
Persoanele Fizice Autorizate vor fi însă cele mai afectate de aceste schimbări. Vor plăti dublu pentru pensie şi contribuţia la sănătate, adică vor achita taxe ca un salariat cu contract de muncă. Vor avea de câştigat doar cei care lucrează cu carte de muncă şi au salarii mari.
Emilian Duca, specialist fiscal: „La nivelul de salariu, să zicem, de 1.000 de euro - salariu mare pentru România -, practic câştigul este împărţit, dar în mod dezechilibrat între angajat şi angajator. Creşte venitul net al angajatului, în 2017, cu 25 de lei, iar angajatorul face o economie de 167 de lei. Vorbim aici de contractul de muncă.”
Câştigurile ar fi mici de ambele părţi, dacă venitul este la nivel mediu pe economie.
Emilian Duca, specialist fiscal: „Persoanele fizice vor avea un câştig modic, de 1 leu, iar angajatorul va avea un beneficiu de 70 de lei. Persoanele care vor fi dezavantajate prin acest sistem vor fi cei cu profesii liberale.”
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, spune că nu există un proiect asumat care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii.
Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Eu, ca ministru al Finanţelor, nu am în vedere o asemenea măsură. Este vorba numai şi numai de simplificări şi procese de debirocratizare, în niciun caz nu va creşte povara fiscală, nu va creşte vreo taxă sau vreun impozit, fie că este vorba de persoane fizice, persoane fizice autorizate sau persoane juridice.”
Documentul a ajuns la Consiliul Fiscal, instituţia care ar trebui să fie consultată de fiecare dată când sunt schimbări de taxe.
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Am primit şi la Consiliul Fiscal o adresă prin care să ne exprimăm opinia. Concluzia mea e că sarcina fiscală pentru salariaţi scade. În final, salariatul, net, nu ar trebui să primească mai puţin. Dimpotrivă.”
Ministerul Finanţelor nu neagă pregătirile de modificare a Codului Fiscal. Ar fi pentru a noua oară doar în acest an când documentul este modificat.
Florin Jianu, preşedinte Consiliul Naţional pentru IMM-uri: „Cerem ca timp de 4 ani de zile să nu se modifice Codul Fiscal şi noi punem pariu asupra faptului că o nemodificare a Codului Fiscal va avea efecte pozitive.”
Din 2005 şi până acum, Codul Fiscal a fost modificat de peste 100 de ori.