Pe un câmp petrolifer aflat în apropierea Capitalei, din cele patru sonde, două sunt deja dezafectate, una a fost închisă, iar a patra este în curs de demolare. Numai puţin de 200 de sonde din România vor fi închise anul acesta.
Peisajul sumbru al sondelor abandonate ilustrează perfect căderea industriei extractive din România: petrolul se vinde mult prea ieftin pentru a mai fi scos din pământ, spun petroliştii. În plus, costurile cresc cu fiecare metru forat la peste trei kilometri adâncime.
Marius Milea conduce cea mai mare companie de prospecţiuni din România şi vede cel mai bine proporţiile declinului. Dacă acum doi ani echipele sale făceau hărţile solului pentru 28 de proiecte, anul acesta a avut doar cinci: „Dacă faceţi socoteala, de la 3.000 de oameni am ajuns la 1.170, am disponibilizat în jur de 1.800 de oameni într-un an jumătate.”
„Cam toate companiile, toţi operatorii au încercat o reducere a costurilor cu 20-25%. Investiţii care erau planificate pentru a fi realizate în cursul acestui an au fost puse pe raft cel puţin până anul viitor”, spune Artur Stratan, președinte Asociaţia Companiilor Petroliere.
Cele 20 de companii petroliere şi de gaze naturale din România au 25.000 de angajaţi direcţi, iar alţi 100.000 depind de această industrie. Toţi vor simţi efectele încetinirii în acest domeniu, spun specialiştii.
Uzina Vulcan care a produs echipamentele de extracție este în insolvenţă şi ar putea deveni istorie. Mai bine de 50 de ani uzina a fost singurul producător de pompe petroliere din România. Acum, peste 80% din producţie se bazează pe exportul în Orientul Mijlociu.
O altă problemă a industriei este că statul nu a mai organizat în ultimii cinci ani nicio licitaţie pentru concesionarea perimetrelor în care investitorii să caute gaze şi petrol şi să investească în noi descoperiri. Deşi licitaţia a fost în 2010, ultimele contracte care au primit aprobarea Guvernului pentru lucrări au fost ratificate abia săptămâna trecută, spun petroliştii.