Comercianții și administratorii de pescării își rotunjesc veniturile la finele anului.
Între Crăciun şi Revelion este din nou vremea cumpărăturilor. Iar tradiţia spune că peştele nu trebuie să lipsească din meniul petrecerii dintre ani. Ar avea darul de a aduce noroc şi, bunăstare în case. Iar comercianţii şi administratorii de pescării profită din plin de dorinţa românilor de a avea un an mai bun.
”M-am gândit că pentru acasă să luăm mai mult pește, să facem pentru Anul Nou”, spune o turistă.
Trandafir Brade, din satul Remeți, patronul unei păstrăvării, recomandă păstrăvul fântânel, un pește de 200-300 de grame rezultat din încrucișarea unui păstrăv austriac cu unul românesc.
La păstrăvăria lui vin nu doar localnicii, ci şi turiştii sau clienţi din Ungaria. Tradiţile spun că, alături de tradiţionalele preparate din porc, pe masa de Revelion este bine să fie şi peşte.
Trandafir Brade spune că de Revelion, tot românul sau tot omul preferă păstrăvul pentru că este un pește care înoată tot timpul în susul apei și omul dorește ca anul viitor să îi meargă mai bine, să meargă tot în sus. Bărbatul a început afacerea acum 20 de ani. Creşte anual 5, 6 tone de păstrăvi din rase diverse.
Cel mai mare păstrăv curcubeu are aproape 6 kg. Prețurile pornesc de la 20 de lei pe kilogram şi cresc în funcție de mărime și specia dorită de clienţi.
”Așa este tradiția la noi și vrem să o continuăm, să meargă mai departe. Cum am zis aici este peștele foarte bun. M-am gândit pentru o masă 5, 10 kg de pește să cumpărăm. E proaspăt, e foarte bun”, spune o turistă.
Păstrăvul cel mai bun se prepară la grătar. ”Tăiem bucăți mai mici. Fiind mai mare a stat în sare de ieri. Acuma punem doar restul ingredientelor”, explică bucătarii.