Pensiile de lux a 8.000 de români costă anual 170 milioane euro

Data publicării:
baby-boomers-retirement-planning

Peste 63,78 de milioane de lei am plătit, în total, în luna august doar din bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 8.000 de pensionari de lux ai României.

baby-boomers-retirement-planning

Foto: România are 8.000 de pensionari fără grija zilei de mâine

Fiecare român şi fiecare firmă care plăteşte taxe cotizează obligatoriu cu 170 de milioane de euro într-un an la pensiile de serviciu ale pensionarilor privilegiaţi, potrivit unei analize Economica.net.

În luna august, 7.989 de români au încasat pensie de serviciu, potrivit informaţiilor statistice publicate lunar de Casa Naţională de Pensii (CNPP). De acest privilegiu reglementat printr-o serie de legi beneficiază foşti procurori, judecători, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari, personalul auxiliar din parchete şi instanţe. 

Pentru aceştia am plătit doar de la bugetul de stat peste 63,78 de milioane de lei în luna august, au comunicat oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Bugetul de stat este alimentat cu banii plătiţi pe taxe şi impozite de fiecare român adult cu rezidenţa în ţară şi de firmele care plătesc impozite şi taxe. În total, puţin peste 16 milioane de români adulţi aveau la 1 ianuarie 2016 rezidenţa în România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, transmise publicaţiei noastre. La ei se adaugă şi cele circa 800.000 de firme active din România.

Extrapolând sumele plătite într-o lună la un an de zile, dintr-un calcul grosier reiese că cetăţenii adulţi ai României şi firmele din această ţară plătesc, în fiecare an, 170 de milioane de euro pentru pensiile celor 8.000 de privilegiaţi.

Sumele totale care ajung în conturile acestor pensionari privilegiaţi prin lege sunt şi mai mari, pentru că la banii alocaţi lunar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu se adaugă sumele virate din bugetul asigurărilor sociale de stat, aceştia fiind de fapt banii cuveniţi în funcţie de contribuţia efectivă a fiecăruia la sistemul asigurărilor sociale de stat. 

Casa Naţională de Pensii nu ne-a comunicat însă sumele plătite în august din bugetul asigurărilor sociale de stat celor aproximativ 8.000 de români care au încasat pensie de serviciu, adică cele care li se cuvin în funcţie de contribuţiile efective plătite de aceştia la pensie. Oficialii CNPP susţin că nu ne pot comunica aceste valori, pentru că nu există o codificare distinctă pentru partea pensiei de serviciu, care se stabileşte pe bază de punctaj mediu anual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...