Clădirile de birouri goale din întreaga lume ar trebui convertite în apartamente pentru ca în acest fel să fie rezolvată criza spaţiilor de locuit din multe ţări, au propus miercuri mai mulţi directori de companii imobiliare prezenţi la Forumul de la Davos, informează Agerpres.
Valoarea clădirilor de birouri este în scădere după ce în anii de pandemie angajații s-au obișnuit să lucreze de acasă, iar mulți dintre ei vor să continue să facă asta și în prezent.
"Clădirile de birouri trebuie convertite în proiecte rezidenţiale. Vor deveni un spin în ochi şi problema trebuie rezolvată", a spus Howard Lutnick, director general la firma de investiţii Cantor Fitzgerald, la un panel organizat în cadrul Forumului de la Davos.
Birourile sunt mai goale decât sugerează datele oficiale, în condiţiile în care majoritatea clădirilor generează în continuare venituri pentru proprietarii lor, au stabilit participanții. Cu toate acestea, pe măsură ce contractele de închiriere expiră, oraşe precum New York vor avea un număr semnificativ de clădiri învechite, susţine Christian Ulbrich, director la firma de consultanţă în imobiliare JLL Inc.
"Trebuie să schimbăm într-un fel destinaţia acestor clădiri altfel vor fi goale şi vor fi dărâmate", consideră Christian Ulbrich.
"Ai o pătură de mijloc de manageri sau lideri cărora le place să muncească din casele lor din suburbii şi nu mai vor să facă naveta şi asta ridică desigur problema tinerilor care nu se mai întorc la birou", a adăugat Ulbrich.
Însă oraşele ar putea fi revigorate dacă autorităţile publice ar fi dispuse să ofere sprijin financiar pentru convertirea clădirilor de birouri care nu sunt utilizate în clădiri de apartamente, având în vedere că schimbarea destinaţiei clădirilor existente poate fi un proces costisitor, au apreciat specialiștii.
În plus, construcţia unor clădiri de locuit sustenabile este de asemenea o provocare, au adăugat paneliştii.
"Spaţiile de locuit pentru cei cu venituri mici nu pot fi verzi, ele trebuie să fie ieftine. Acesta este un conflict major în toată lumea... şi este foarte dificil de rezolvat", susţine Howard Lutnick.
Nathalie Palladitcheff, director general la compania imobiliară canadiană Ivanhoe Cambridge, s-a declarat încrezătoare că mai multe clădiri vor fi transformate în clădiri sustenabile graţie investiţiilor în tehnologii şi materiale.
"Cea mai bună clădire pentru mediu este clădirea pe care nu o construieşti", a spus Nathalie Palladitcheff.
Editor : D.R.