Senatorii au aprobat un proiect de lege pentru reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu cinci puncte procentuale. Pentru patroni, scăderea este de două puncte procentuale, iar în cazul angajaţilor de trei. Asta înseamnă că, la un salariu net de aproximativ 2.450 de lei, reducerea CAS ar lăsa 88 de lei în plus în portofelul salariatului. Guvernul se opune însă iniţiativei.
„Am făcut un calcul de impact, ar costa bugetul 7,7 miliarde de lei. Nu avem loc pentru, practic, o reducere a veniturilor atât de mare”, a explicat ministrul Finanțelor.
„Din păcate, e măsură corectă, dar venită la un moment complet nepotrivit, adică în loc de reducerea atât de agresivă a TVA, ar fi fost mai potrivită o reducere de CAS”, a adăugat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
În plus, Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă prudenţă în privinţa reducerii taxelor.
„Am sugerat că economisirea pentru zile negre şi reducerea datoriei publice pot fi obţinute prin anularea reducerilor de taxe planificate pentru anul viitor sau prin amânarea lor”, a precizat și Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România.
Patronii spun însă că scăderea CAS e o măsură binevenită, pentru că taxele pe muncă sunt acum prea mari.
„Ne aşteptăm la efecte pozitive: scăderea şomajului, creşterea competitivităţii economiei româneşti creşterea salariilor şi în egală măsură a consumului, a economiei, pentru că rămân mai mulţi bani la angajat”, a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM -
Deocamdată, proiectul de lege a primit doar aprobarea senatorilor. Votul final va fi dat de deputaţi.