(P) Anul acesta, 8 milioane de plicuri verzi sunt trimise de administratorii pensiilor private către participanți

Data actualizării: Data publicării:
main

Ești participant la un fond de pensii private? În această perioadă primești în cutia poștală plicul verde cu informații despre valoarea contului tău de pensie privată în 2019.

În 2020, toți administratorii fondurilor de pensii private trimit scrisoarea anuală de informare despre situația conturilor de pensie privată - Pilonul II, pensia privată obligatorie, și Pilonul III, pensia privată facultativă, într-un plic verde. În acest mod, participanții o pot găsi mai ușor în cutia poștală.

Toți administratorii fondurilor de pensii private sunt obligați să transmită plicul verde în prima jumătate a anului, până pe 15 mai. Acesta conține informații despre valoarea conturilor în care participanții economisesc bani pentru Pilonul II și Pilonul III, numărul de unități de fond și valoarea acestora până la data de 31 decembrie a anului precedent.

Fiecare participant va primi această situație trimisă de administratorul fondului de pensii private la ultima adresă poștală comunicată. În cazul în care adresa nu mai este valabilă, noua adresă poate fi transmisă administratorului. Participanții pot verifica aici la ce fond de pensii contribuie.

În cazul în care plicul verde nu ajunge la participanți, aceștia pot solicita în mod expres administratorului transmiterea lui.

Pensiile private, produse de economisire pe termen lung

Pilonul II și Pilonul III sunt două surse suplimentare de venit la pensie, în completarea pensiei de stat (Pilon I). Cu ajutorul acestor produse de economisire, la vârsta pensionării, participanții pot avea un stil de viață astfel încât să nu fie copleșiți de griji financiare.

Pilonul II presupune alocarea unei părți (3.75%) din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de contribuitori către conturile lor personale deschise la fondurile de pensii private obligatorii, în scopul acumulării și investirii continue a acestor sume. Pentru acest produs de economisire, la finalul perioadei de cotizare, când participantul împlinește vârsta de pensionare, acesta are garanția că va primi cel puțin suma contribuțiilor lunare minus comisioanele legale.

Anul trecut, Pilonul II a avut cel mai bun randament din ultimii 9 ani, românii fiind mai bogați cu 2.6 miliarde de euro datorită fondurilor de pensii. În prezent, peste 7.2 milioane de români au conturi individuale de pensie privată Pilonul II, valoarea activelor cumulate fiind de 62 miliarde lei la finalul lui 2019.

Pilonul III are ca sursă plățile voluntare, facultative, făcute de salariați și/sau angajatori. Contribuția la fondurile de pensii facultative beneficiază de o deductibilitate fiscală în limita a câte 400 EUR/an, la angajat și, respectiv, angajator, prin care se încurajează economisirea privată. În prezent, peste 500.000 de români contribuie la acest tip de pensie suplimentară.

În cazul acestui pilon, participantul are flexibilitate maximă în privința fondului de pensie la care contribuie, nivelul contribuției și perioada în care cotizează, precum și pentru modificarea valorii contribuției, întreruperea și reluarea ei.

Cât de sigure sunt pensiile private din România?

Sistemul de pensii private este foarte strict reglementat și supravegheat, existând numeroase garanții și mecanisme de siguranță pentru banii participanților. În plus, fondurile investite pe termen lung beneficiază de capitalizare (randamente), iar participanții au drept de proprietate asupra banilor din contul personal deschis la fondurile de pensii.

Pentru funcționarea transparentă și în siguranță a acestor fonduri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) supraveghează și controlează permanent activitatea administratorilor de fonduri de pensii private.

Scrisoarea anuală de informare despre valoarea contului de pensie privată care este trimisă în cutia poștală într-un plic verde, în acest an, face parte din acest proces transparent de informare a tuturor participanților despre economiile lor pentru pensie.

Mai multe detalii despre scrisoarea anuală de informare pot fi găsite pe www.pliculverde.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...