Guvernul a dat ordonanța taxelor. Anunțul premierului Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:
20181221193948_OGN_8362-01 sedinta guvern viorica dancila inquam photos octav ganea

Ordonanța taxelor a intrat pentru adoptare în ședința extraordinară de Guvern, chiar dacă aceasta a adunat 72 de obiecții de la Ministerul Justiției. Președintele Klaus Iohannis nu a participat la ședința de Guvern.

În deschiderea ședinței, premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre întâlnirea cu premierul austriac Sebastian Kurz.

Ea a spus că această ședință extraordinară a fost convocată pentru a ajuta comunitățile locale.

Dăncilă a anunțat de asemenea că va fi adoptată ordonanța prezentată de Eugen Teodorovici privind modificările fiscale pentru anul viitor. Ea a vorbit despre plafonarea prețului gazelor și energiei electrice, pentru următorii 3 ani, pentru consumatorii casnici, inclusă în această ordonanță.

Premierul a vorbit și despre un nivel minim de un miliard de euro pentru vânzarea licențelor 5G, „ținând cont de experiența altor state din UE”, și un nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G.

Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite, prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% este de asemenea o măsură din OUG.

În OUG este inclus și fondul de investiții pentru comunitățile locale, pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală și universităților. 

Dăncilă a mai vorbit și despre creșterea pensiilor, de la 1 septembrie 2019. Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 lei, iar pensia minimă, de la 640 lei la 704 lei. A fost anunțată și devansarea creșterii salariilor din educație și acordarea voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sectorul public.

Salariile minime în construcții vor crește la 3.000 de lei de la ianuarie, iar taxele pe muncă vor fi reduse la jumătate, a mai spus premierul.

Taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc va crește la 2%.

Un alt punct este reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%.

Creșterea plafonului pentru ajutorul minim de încălzire este de asemenea prevăzută.

Premierul a mai vorbit și despre alte măsuri care „reglează raportul dintre agenții economici cu statul român”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri