Cluj-Napoca se află pe primul loc în topul preferinţelor tinerilor care şi-ar schimba domiciliul pentru un job cu mai multe posibilităţi de promovare şi mai bine plătit. O arată studiul făcut de organizatorii unui târg de cariere în mai multe oraşe din ţară. În ceea ce priveşte beneficiile, asigurarea privată de sănătate, sală de relaxare la birou şi abonamentul la sala de sport sunt toate bifate de viitorii angajaţi.
46% dintre tineri s-ar muta în Cluj-Napoca pentru un loc de muncă mai bun, arată un studiu. Și nu este de mirare, din moment ce este orașul cu al treilea PIB pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că economia e în creștere iar oportunitățile de carieră nu lipsesc. Iar potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, anul acesta, Clujul ar putea sări pe locul 2 în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, imediat după Capitală.
La universitățile din Cluj învață aproximativ 80.000 de studenți. Pentru a se alinia tendințelor de pe piața muncii, curicula universitară este adaptată în permanență, iar unele facultăți au încheiate parteneriate cu marile firme din oraș.
„Sunt din județul Bacău și am venit la Cluj la info, pentru oportunitățile de carieră. Firme la tot colțul care organizează internship-uri, organizează tot felul de activități”, spune un tânăr.
„Tot felul de oportunități - de la IT la proiecte europene, la legislație, economie, marketing, aproape orice”, spune un alt tânăr.
Mai departe, informatizarea serviciilor publice şi dezvoltarea infrastructurii au transformat oraşul într-o ţintă pentru noua generaţie. Salariile sunt şi ele ridicate, mai ales pentru că aici sunt sediile unor mari companii de IT. Iar unul din 11 angajați lucrează în această industrie.
Oraşul Cluj-Napoca este urmat la mare distanţă de Bucureşti, cu 16% dintre preferinţele tinerilor, şi de Braşov cu 7%. Pe ultimele locuri se situează Iaşi si Târgu-Mureş, dintre oraşele importante.
Bucureştiul nu este aşadar în alegerile unora dintre tineri, după ani în care au venit aici pentru o şansă în plus la o viaţă mai bună şi un serviciu bine plătit.
În Bucureşti sunt peste un milion de salariaţi. S-au dezvoltat puternic firmele de servicii care au nevoie de studenţi sau tineri absolvenţi care cunosc cel puţin o limbă străină. De altfel, aici este cel mai mare salariu mediu net din economie, peste 3 mii de lei.
Şi în marea aglomeraţie de pe străzi, angajaţii au descoperit noi criterii pentru a-şi alege un loc de muncă.
„Contează foarte mult şi să fie aproape de casă ca să nu pierzi mult pe drum, un salariu mai bun, o poziţie mai bună”, spune o tânără.
„În mare parte posibilitatea de a avansa”, spune un tânăr.
De altfel, abia 4% ar rămâne peste program pe motiv că „aşa se face”, mai arata studiul. 39% ar sta doar pentru recompensă financiară.
„Generația veche a corporatiștilor workacholici obișnuiți să stea peste program a apus, tinerii din ziua de azi își cunosc foarte bine drepturile, știu cum să își vândă timpul - un alt de timp de calitate petrecut cu prietenii, la evenimente culturale, cu familia”, spune Adrian Dan, sociolog.
Şi nu sunt singurele schimbări în alegerea unui loc de muncă. 77% dintre salariaţi vor ca locul de muncă să fie în domeniul de interes, iar 67% vor să aibă posibilităţi de promovare.
„Acel loc de muncă să fie în domeniul lor de interes, apoi mulți își doresc o motivație salarială sau alte beneficii cum ar fi locuința de serviciu, spre exemplu”, spune Ioana Oros, specialist târg cariere.
Doar 55% spun că salariul mai mare ar fi un criteriu pentru alegerea unui alt job.
Bucureștiul și încă șase județe dinamice dau aproape jumătate din PIB-ul ţării cu doar 28% din populație. Iar Clujul este unul dintre județele care figurează pe harta naţională ca având un nivel al PIB-ului similar cu al vecinilor din Ungaria. Pentru anul acesta, Comisia Națională de Prognoză a estimat că orașul transilvănean va ajunge la un PIB de 9,2 miliarde de euro.