Reprezentanţii firmei spun că afacerea aduce un profit frumos, mai ales că nu presupune cheltuieli cu materia primă.
În fiecare toamnă ei adună din parcurile orădene peste 200 de tone de frunze uscate şi alte resturi vegetale.
Acestea sunt duse la groapa de gunoi a oraşului, unde sunt lăsate trei luni să fermenteze. Materialul rezultat este amestecat cu nisip şi pământ, după care este tocat mărunt.
Astfel se obţine compostul, adică îngrăşământul pentru flori, care este pus în saci de 40 litri și vândut cu 10 de lei.
Cum se ajunge la compost
O primă etapă constă în strângerea lor în grămezi cu ajutorul unor suflante apoi acestea sunt trase, aspirate cu ajutorul utilajelor de mare capacitate.
Într-o toamna se adună în jur de 200 de tone de frunze, spune Ionel Ban, directorul firmei de salubritate din Oradea.
După ce sunt încarcate în utilaje, grămezile uriașe de frunze sunt aduse pe un platou unde sunt lăsate timp de trei luni ca să fermenteze.
Frunzele sunt tocate și aranjate în șiruri acolo, sunt aerisite cu utilaje speciale două-trei luni și transformate în compost natural.
Compostul este apoi amestecat cu turbă, ambalat în saci de plastic, după care ajunge pe rafturile supermarketurilor.
Profitul anual al firmei este 10 mii de euro. Suma nu e mare, dar investiția e minimă, iar profitul...cade din copaci.