Specialiştii spun că un administrator judiciar are cele mai multe şanse de a pune pe picioare combinatul. Situaţia de la Oltchim va fi discutată şi astăzi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.
Combinatul a încheiat anul trecut cu datorii totale de peste 2,68 miliarde lei şi pierderi de 383 de milioane de lei. La Oltchim lucrează peste 3.300 de angajați. Potrivit calculelor Guvernului, combinatul are nevoie de de investiții urgente de 92 milioane euro.
Corneliu Cernev, lider de sindicat, a declarat telefonic: „Suntem restanțieri la salariați cu salariul pe luna decembrie”.
„În privința deciziei de mâine, o așteptăm de multă vreme, am cerut să se ia o decizie și sperăm să se adopte o soluție pentru salvarea Oltchim”, a adăugat el.
Remus Borza: Insolvenţa nu trebuie văzută ca o fatalitate
Remus Borza, administratorul judiciar la Hidroelectrica, a declarat pentru Digi24 că insolvenţa nu trebuie văzută ca o fatalitate, din contră.
„După cum aţi văzut la Hidroelectrica, beneficiile insolvenţei sunt incomensurabile. Toate societăţile pe care le am în reorganizare sunt pe profit, şi administrez active de peste 6 miliarde de euro. Niciuna din cele patru variante luate în discuţie nu este infailibilă”, a declarat Remus Borza.
Acesta a adăugat că, în opinia sa, este deja o certitudine că Oltchim, în situaţia în care se află, se află într-o situaţie fără ieşire şi nu mai poate funcţiona cu 3.000 de oameni.
„Reorganizarea oricărei companii, mai ales a unei companii în insolvenţă, presupune de la sine la un moment dat şi disponibilizare de personal”, a adăugat administratorul judiciar.
Potrivit lui Remus Borza, dacă procedurile se întârzie prea mult, Oltchim nu va mai putea fi salvată nici măcar de insolvenţă.