Peste 750.000 de români au restanţe către bănci. Arieratele au ajuns astfel la aproape 10 miliarde de lei, iar creditorii au trecut la măsuri drastice.
Cu atâţia restanţieri, băncile au lansat linii speciale de credite, pentru cei care vor să cumpere bunuri executate silit. Aceste credite diferă de cele obişnuite prin nivelul comisioanelor.
„Ceea ce este mai avantajos la acest tip de credit este că banca oferă condiţii mai bune. De exemplu, nu percepe comision de analiza a dosarului, nu percepe comision de evaluare a imobilului şi, uneori, nu percepe nici comisionul de administrare a creditului”, explică Ionuţ Stanimir, director de comunicare BCR.
Altfel spus, atunci când banca vrea să scoată banii de la rău-platinici, e gata chiar să lase la preţ. De exemplu, pentru un credit destinat executărilor silite în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 de ani, dobânda efectivă este de 7,67% la o rată lunară de 1.248 de lei. Suma totală plătită la finalul acestui contract ajunge la 449.000 de lei. La aceeaşi sumă, pe care clientul ar împrumuta-o ca să-şi cumpere o casă de pe piaţa liberă, rata lunară este de 1.454 de lei.
În prezent, peste 8.000 de case şi maşini sunt în procedură de executare silită. În topul celor mai ieftine locuinţe sunt garsonierele. În Zalău sau în Slatina, o astfel de locuinţă poate să fie cumpărată cu aproximativ 5.000 de euro. Preţul însă poate coborî chiar şi la 3.400 de euro, în localităţi mai mici, precum Baia Sprie, din judeţul Maramureş.
În 2012, valoarea bunurilor executate silit a atins 280 de milioane de euro. Din această sumă, peste 180 de milioane de euro o reprezintă imobilele scoase la licitaţie. Pentru 2013, experţii estimează că piaţa bunurilor executate silit va depăşi 500 de milioane de euro.