Tarifele au crescut pe măsură ce mai mulţi manageri şi-au dat seama că nu se pricep şi la restructurări, şi la resurse umane, şi la creşterea afacerilor pe termen lung. Este nevoie de specializare în fiecare domeniu. Aşa că managerii sunt ajutaţi de cei care au trecut prin aceste etape şi care şi-au replicat reţetele pe mai multe modele de afaceri.
Consultanții au devenit, pentru multe firme, oamenii din umbra managementului. Sunt cei care vin cu soluții atunci când conducerea unei companii este în impas sau are nevoie de o direcție pentru dezvoltare. În domeniul consultanței lucrează circa 13.000 de oameni, cu peste 50% mai mult față de perioada de dinainte de criză. Este un domeniu care aduce câștiguri foarte bune.
Un consultant începător, care lucrează în Bucureşti, câştigă între 100 şi 300 de euro pe zi. Onorariile cresc treptat, în funcţie de experienţă şi se ajunge astfel la 1.200 de euro pe zi în cazul unui director de firmă de consultanţă. În ţările din vestul Europei, onorariile percepute sunt, de regulă, de trei ori mai mari. În Germania se poate ajunge şi la 5.000 de euro pe zi pentru un consultant recunoscut în piaţă.
Înainte de criză, managerii apelau mai rar la consultanţi. După 2008, a fost nevoie însă de întăriri. Şefii de companii şi-au dat seama că au nevoie de specialişti pentru fiecare problemă cu care se confruntau, fie că era vorba despre vânzări, litigii sau regenegocierea contractelor. Anul acesta, tot mai multe companii caută să recruteze oamenii potriviţi pentru a-şi redesena strategia pe următorii ani. Nu se mai face management de criză, ci se pune accent pe resursa umană.
„Situaţia nu mai este atât de roz încât să putem să vorbim deja de o creştere a interesul pentru recrutare şi o luptă pentru talente, aşa cum a fost în anii de boom economic, dar vedem foarte multe companii care văd că viitorul poziţiei lor competitive în piaţă depinde din ce în ce mai mult de calitatea resurselor umane”, explică Sergiu Neguţ, consultant în management.
Piața consultanței în afaceri este evaluata la o valoare de aproape 400 de milioane de euro. Jumătate din piață este facută de serviciile de audit financiar, sector în care dictează mari companii precum PricewaterhouseCoopers, KPMG sau Deloitte. Un consultant cu experiență în audit percepe 1.500 de euro pe zi.
Tarife pentru sfaturi
Consultant junior: 100-300 euro/zi
Consultant senior: 200-800 euro/zi
Manager de proiect: 300/900 euro/zi
Director: 300-1.200 euro/zi
Sursa: AMCOR