Oamenii de afaceri se aşteaptă la un an dificil, dar nu şi-au pierdut optimismul. „Varianta cea mai optimistă este să nu fie mai rău. Probabil nu va fi mai rău, mai ales că oamenii s-au obișnuit cu criza asta perpetuă și percep situația de acum ca o cvasinormalitate”, spune George Butunoiu.
„Există două riscuri majore în 2013: cel care vine din exterior, adică adâncirea zonei euro într-o recesiune și, bineînțeles, alegerile din anul acesta”, precizează Lucian Croitoru consilierul Guvernatorului BNR .
Analiştii se aşteaptă ca deciziile care vor fi luate la nivel european să fie influenţate de rezultatul alegerilor din Germania. Dar mai ales de situaţia economică a Greciei, Spaniei şi Italiei. Starea de criză menţine şi la noi nesiguranţa. Analiştii estimează că preţurile bunurilor şi serviciilor vor continua să crească în prima parte a anului viitor, iar moneda naţională va avea fluctuaţii uşoare. Acest lucru îi va face pe români să rămână cumpătaţi şi să îşi planifice bine fiecare cheletuială.
Deciziile noului executiv vor influenţa întregul an. Programele de guvernare ale formaţiunilor care participă la alegerile parlamentare prevăd o reducere a taxei pe valoarea adăugată pentru producătorii agricoli de la 24 la 9% în 2013 şi la revenirea la 19% până în 2016. la anul ar putea fi aprobate cote diferenţiate pentru impozitul pe venit. Analiştii economici spun că aceste măsuri sunt departe de realitate.