Actualizare 12:00. Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a cerut scuze societății civile pentru întârzierea cu care a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe proiectul de buget pe 2015.
„Ne cerem scuze pentru problemele tehnice pe care le-am avut, și ieri, și a fost mult mai greu să-l introducem decât ne-am așteptat noi. Astăzi așteptăm fișe de la toate ministerele și noi sperăm ca această dezbatere să continue nu numai zilele acestea, dar și săptămâna viitoare când va fi în Parlament”, a spus Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, la Digi24.
„Vă felicit că aveți cifre la care să vă uitați. Noi fusesem convocați astăzi la Ministerul de Finanțe să discutăm în Comisia de Dialog Social un buget care a fost transmis azi noapte, la 3 noaptea, și discuția trebuia să aibă loc azi la 9.00, mâine se aprobă în Guvern”, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), la Digi24.
„Cam ăsta este modul în care funcționează consultarea publică și informarea publică”, a adăugat el.
„Noi, mediul de afaceri, suntem convinși că anul 2015 are un potențial de creștere, pentru că există foarte multe proiecte și activitate care ar putea să genereze un plus la PIB. Noi suntem optimiști pentru cifra de creștere și vă dau un singur argument: comenzile din industrie care par că rămân constante ca și creștere și pondere în PIB, dincolo de consum și exporturi”, a continuat secretarul general al AOAR.
Cristian Pârvan a adăugat că este probabil să se simtă o ușoară creștere a consumului și și-a exprimat speranța ca gradul de absorbție al fondurilor europene să crească spre maximum.
„Sprijinim Ministerul Fondurilor Europene astfel încât să mărească gradul de absorbție al banilor europeni la maximum, pentru e ultimul an în care se mai pot face decontări pe exercițiul 2007-2014”, a argument Cristian Pârvan, care a îndemnat la o răspundere mai mare a autorităților locale în privința folosirii banilor europeni.
„Nu am înțeles de ce autoritățile locale sunt menajate în a răspunde de modul în care folosesc banii europeni”, a subliniat el.
„Construcția este în termeni și în idei bună, vom vedea detaliile pe care nu le cunoaștem”, a concluzionat Cristian Pârvan.
Analist economic: „Consumul se bazează pe pomeni electorale, se speră că vor avea un efect de întoarcere în economie. Nu sunt convins că se va întâmpla așa”
Dragoș Cabat, analist economic, nu crede că proiectul de buget pe anul 2005 va fi sustenabil.
„Sunt acele măsuri populiste luate în campania electorală, care au impus cheltuirea multor bani și, desigur, acolo de unde se va tăia pentru că nu vor ajunge banii, asta e opinia mea clară, va fi de la investițiile care domnul Pârvan credea că vor fi făcute”, a spus Dragoș Cabat, analist economic, la Digi24.
„Nu ar fi nicio noutate să se taie banii de acolo, de acolo se taie în primul rând, pentru că e o sursă secundară, deși este sursa de creștere economică pentru România”, a adăugat analistul economic.
El crede că exporturilor vor fi afectate din cauza situației economice din Uniunea Europeană, dar și de continuarea conflictului din regiune.
„Am văzut că Germania a fost puternic afectată în ultimele luni, deci exporturile e posibil ca în anul următor să nu mai crească”, a subliniat Dragoș Cabat.
„Consumul se bazează pe aceste pomeni electorale care se speră că vor avea un efect de întoarcere în economie. Nu sunt convins că se va întâmpla așa, pentru că mecanismele de a întoarce banii în economie, inclusiv pentru creditare, și nici banii pe care îi au românii nu sunt suficienți încât să îi consume, mai degrabă își vor acoperi găurile și o parte îi vor depune în conturi bancare”, a argumentat analistul economic.
Bugetul pentru anul viitor este aproape gata. Ministerul Finanţelor a publicat pe site proiectul pe care îl va aproba mâine în şedinţa de guvern. Investiţiile estimate pentru 2015 sunt de 44,8 miliarde de lei, în creştere faţă de acest an. Printre ministerele care primesc mai mulţi bani este cel al Apărării, în vreme ce Dezvoltarea Regională va avea la dispoziţie sume mai mici. Cifrele mai arată că autorităţile speră la o creştere economică de 2,5 la sută.
Bugetul general consolidat - 220,59 mld. lei
Bugetul de stat - 115,32 mld. lei
Creştere economică: 2,5%
Produs Intern Brut - 709,68 miliarde lei
Curs mediu - 4,42 lei/euro
Deficit bugetar - 1,8% din PIB
Dezvoltarea Regională: 5 mld. lei, cu 16,38% mai puţin faţă de 2014
Ministerul Finanţelor Publice va primi 3,46 mld. lei
Apărarea primeşte 7,36 mld. lei, cu 2,2% mai mult decât în 2014
Administraţia Prezidenţială are alocate 22,14 mil. lei