POLITICO: Oameni-cheie ai președinției României a Consiliului UE
România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar presiunea este deja ridicată.
În următoarele luni, președinția României la Consiliul Uniunii Europene va trebui să navigheze într-un peisaj politic și diplomatic schimbător și înșelător, începând cu Brexit-ul și terminând cu alegerile pentru Parlamentul european. Intr-o analiză dedicată președinției României, Politico.eu prezintă 19 români în funcții cheie din această perspectivă. Prezentăm o parte a analizei realizate de publicația menționată.
Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul controversat de la București este acuzat de abandonarea eforturilor anticorupție și a valorilor UE.
România s-a confruntat de timpuriu cu întrebări privind pregătirea sa, sau mai degrabă lipsa acesteia, pentru a prelua frâiele elaborării politicilor UE pe partea de atribuții ale Consiliului. Pentru a dovedi că temerile sunt eronate, președinția României va trebui să dea un impuls hotărâtor câtorva dosare legislative care încă așteaptă undă verde în negocierile interinstituționale, înainte de alegerile europene. Acestea variază de la normele privind transparența alimentelor la eforturile de reglementare a comerțului electronic.
Iată românii cheie pe care trebuie să le cunoașteți la Bruxelles:
Luminița Odobescu
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Odobescu este reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană și este conștientă de dificultățile întâmpinate. "Ne vom confrunta cu multe provocări", a declarat Odobescu pentru Politico.eu, înainte ca România să preia președinția. "Fereastra legislativă este destul de limitată, în timp ce avem o mulțime de dosare importante pe masă". Ea a promis că președinția română va fi "gata și angajată" să înceapă lucrul la viitoarele relații dintre Marea Britanie și UE. Diplomat cu expertiză în domeniul energiei, uniunii economice și monetare, fiscalitate și comerț (a condus negocieri pe marginea acestor probleme în timpul discuțiilor de aderare a țării), Odobescu are o experiență îndelungată în privința relațiilor cu Bruxelles-ul.
Corina Crețu
Corina Crețu este comisarul european pentru politică regională, fapt care o face extrem de influentă în țările care sunt beneficiar net al fondurilor UE pentru dezvoltare, inclusiv România. Ea este membră a Partidului Social Democrat (PSD), partid aflat la guvernare. În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și deputat în Parlamentul European, conexiunile sale la Bruxelles sunt destul de bune. Probabil că va juca un rol important în culise pe durata președinției României în UE. Crețu face parte, de asemenea, din vechea gardă a liderilor PSD și este în opoziție cu lideri actuali ai partidului său, reuniți în jurul controversatului Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților din România. Criticile sale accentuate și frecvente aduse incapacității guvernului PSD de a utiliza fondurile UE sunt preluate în mod obișnuit de către mass-media de opoziție din România.
În timpul președinției țării UE, Corina Crețu este de așteptat să fie un aliat util președintelui Klaus Iohannis, fost lider liberal, care se opune, de asemenea, cu înverșunare lui Dragnea.
Achim Irimescu
Fostul ministru al agriculturii, Irimescu este omul de bază pentru politica agricolă în cadrul președinției române. Una dintre sarcinile cheie ale echipei sale va fi finalizarea reformei legislației generale a UE privind produsele alimentare - legislația privind modul în care companiile producătoare publică informații despre produsele lor.
Irimescu, în vârstă de 60 de ani, va trebui de asemenea să se confrunte cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, în ceea ce privește propunerea acestuia de revizuire a politicii agricole comune. Irimescu a condus echipa României pentru politici agricole la reprezența permanentă la UE, începând din 2017. De asemenea, el servește drept reprezentant al țării la Comitetul special pentru Agricultură (SCA), unul dintre cele mai influente organisme agricole din cadrul Consiliului UE.
Atașații digitali
Președinția română va avea sarcina dificilă de a aduce piața unică digitală la linia de sosire, când pe pe masa de negocieri au mai rămas doar dosare controversate. De exemplu, soarta reglementărilor privind confidențialitatea datelor electronice va cădea pe umerii atașatului pentru telecomunicații și securittate informatică, Ramona Niță.
Reforma privind confidențialitatea comunicațiilor electronice, blocată în Consiliul UE timp de doi ani, va trebui reluată. Alți reprezentanți importanți sunt Lucian-Petru Dobrogeanu la protecția și păstrarea datelor, Corina Panaitopol pentru domeniul drepturilor de autor și Karina Stan în cazul reglementărilor privind platformele-business.
Reforma drepturilor de autor și propunerea de tip platformă pentru afaceri - un regulament care vizează îmbunătățirea transparenței în relațiile dintre platforme precum Amazon și Google și partenerii lor de afaceri - se află atât la etapa negocierilor interinstituționale, ceea ce înseamnă că acestea sunt cel mai probabil să se închidă sub președinția românească.
Dana Mănescu
Mănescu a petrecut un deceniu transformând modul în care UE comunică cu europenii. În primul rând, Mănescu a condus eforturile Consiliului Europei în domeniul social media și, începând cu anul 2012, a fost responsabilă de același lucru la Comisia Europeană, adăugând un milion de adepți numai pe Twitter. Comunicațiile online ale UE s-au îmbunătățit foarte mult în durata mandatului lui Mănescu, în special prin adoptarea valului video global, angajarea în dialog cu cetățenii, în loc de prelegeri ținute acestora și atingerea intereselor existente ale cetățenilor, în loc de propagandă pro UE.
În calitate de membru al echipei președinției române, sarcina lui Manescu va fi să sublinieze activitatea tehnică a guvernului român și să promoveze în același timp brandul țării, încercând să evite politica internă toxică a țării și corupția.
Siegfried Mureșan
Mureşan este economist și, din 2015, purtător de cuvânt al popularilor europeni, mișcare de centru-dreapta. Ca membru al Parlamentului European, Mureșan este vicepreședinte al comitetului pentru buget din Parlamentul UE, rol important în condițiile în care Uniunea încearcă să finalizeze bugetul pentru cei șapte ani dintre 2021 și 2027. Mureșan are legături strânse cu Germania, după ce a lucrat drept consilier la comitetul de afaceri europene al Parlamentului federal german.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News