Oameni de afaceri: De unde are Guvernul 2 miliarde de euro în numerar pentru FSDI?

Data actualizării: Data publicării:
cea mai mare frauda fiscala
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) contestă proiectul privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) şi se întreabă de unde are Guvernul României 2 miliarde de euro în numerar, în următoarele 12 luni, care să fie indisponibilizaţi în capitalul social al FSDI.

euro bancnote teancuri bani crop getty
Sursă foto: Getty Images

„Toată lumea ştie că, atunci când înfiinţezi o societate şi vrei nişte bani de la bancă, trebuie să vii cu un plan de afaceri. Aici vrem să facem cea mai mare societate de stat şi noi nu avem niciun fel de plan de afaceri”, a declarat luni preşedintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, într-o conferinţă de presă.

El spune că sunt necesari următorii paşi: trebuie realizat un studiu de fezabilitate şi un plan de afaceri, care să stabilească necesitatea Fondului, oportunitatea, fezabilitatea şi avantajele, profitabilitatea.

„Trebuie stabilit totodată şi modul de management al acestei societăţi, trebuie făcut proiectul managerial. Ce organisme o să îl conducă? Cine o să facă selecţia? Nu se poate să faci o societate comercială de stat care să administreze un asemenea Fond fără să ai un organism de superprofesionişti care să îl conducă. altminteri, ne trezim că acest Fond va fi condus de secretara de la nu-ştiu-ce primărie, inspectoarea şcolară de la nu-ştiu-ce judeţ şamd”, a mai spus preşedintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Aportul în numerar la capitalul social al FSDI, care este de 9 miliarde lei, aproximativ 2 miliarde de euro, trebuie vărsat potrivit Legii nr. 31/1990, în termen de maxim 12 luni, şi nu în cinci ani, cum a fost gandit de iniţiatori.

„Este discutabilă oportunitatea înfiinţării unei societăţi pe acţiuni, cu denumirea Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care în lipsa derogărilor de la legislaţia primară, nu îşi mai poate realiza scopul pentru care s-a dorit constituirea acesteia, respectiv dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice”, spun reprezentanţii CNIPMMR.

Reprezentanţii CNIPMMR resping totodată şi numeroasele derogări ale proiectului de la o serie de legi, prin care s-ar fi dorit „crearea unei situaţii privilegiate pentru FSDI”.

De exemplu, FSDI este exceptat de la aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit OG nr. 64/2001 la societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit se repartizează minimum 50% vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende, în cazul societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, dacă prin legi speciale nu se prevede altfel.

„Practic acesti bani rămân exclusiv la dispoziţia FSDI care poate decide să facă orice doreşte cu ei, neexistând nicio răspundere a Directoratului sau a Consiliulu de Supraveghere în acestă privinţă”, subliniază conducerea CNIPMMR.

Reprezentanţii Consiliului spun că soluţia este înfiinţarea FSDI ca societate pe acţiuni, potrivit Legii nr. 31/1990 a societăţilor, printr-o Hotărâre de Guvern, „cu menţiunea că prin HG nu se poate deroga de la dispoziţiile legale incidente în speţă, FSDI urmând să aibă statutul oricărei alte societăţi pe acţiuni in care statul este acţionar”.

FSDI ar urma să fie deţinut în întregime pe toată durata sa de funcţionare de către statul român. Drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic al FSDI sunt exercitate, în numele statului român, de către Ministerul Finanţelor Publice.

Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa din 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii SA, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

Aceasta a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională în data de 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii şi faptul că potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, „unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului”, prin urmare legea criticată a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat.

Din declaraţiile publice ale reprezentanţilor puterii rezultă că proiectul înfiinţării Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii SA, va fi reluat printr-o hotărâre de guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
iohannis si scholz la berlin
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Olaf Scholz la Berlin. Cancelarul german l-a informat despre discuția avută cu...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului