La Societatea Națională Plafar sunt mărunţite, zilnic, peste 500 de kilograme de plante medicinale. Toate sunt apoi sortate şi ambalate manual. În zilele mai bune, se produc chiar şi câte 12 mii de pachete pe zi.
„Da, se lucrează foarte mult, stăm și peste program, avem și comenzi foarte mari în perioada asta. E perioada ceaiurilor!”, spune o angajată. „Este o perioadă foarte aglomerată, avem foarte mult de lucru”, confirmă o alta.
„Chiar în zilele acestea am mai angajat trei persoane, urmează să mai angajăm cinci persoane ca să putem face față solicitărilor clienților, este o perioadă de toamnă-iarnă în care a crescut foarte mult solicitarea de ceai”, spune Simion Florian, director general la Plafar.
Aproxiamtiv 30% din producţie merge în Canada, in Statele Unite sau Irlanda. Restul, în magazinele de la noi.
„S-au dublat vânzările la ceai și mai ales pentru bolile de ficat, bolile respiratorii și pentru afecțiunile prostatei. Se cer foarte mult fructele în general”, declară Sorina Bonda, medic naturist.
Ceaiurile pot fi folosite pentru aproape orice tip de afecțiune.
„Ceaiurile de fructe și cele aromate atunci când am chef să-mi schimb dispoziția, iar cele de gălbenele sau antirăceli atunci când simt că sunt răcită”, spune o tânără.
„Da, consum, asta e pentru ficat, din întâmplare, dar consum ceai de toate felurile”, mărturiseșțe și o femeie mai în vârstă.
„Ceai de plante pentru diferite organe pentru rinichi, pentru ficat”, își detaliază un client preferințele.
„E o formă foarte bună de hidratare, ceea ce este foarte important este să nu adăugăm nici miere, nici zahăr, nici nimic. Să bem ceaiul ca atare, pentru că noi trebuie să ne hidratăm și să ne bucurăm de anumite efecte mai mult sau mai puțin demonstrate ale infuziilor”, este sfatul profesorului dr. Nicolae Hâncu.
Piața românească de ceai din plante medicinale a fost estimată anul trecut la aproxiamtiv 20 de milioane de euro.