Numărul românilor care se mută la țară e mai mare decât al celor care vin la oraș

Data publicării:
sat

Potrivit celor mai recente date ale Institutul Național de Statistică, în 2012, 74 de mii de români și-au părăsit satele natale și s-au mutat în apartamente, la oraș. Însă numărul celor care au făcut drumul invers, de la oraș la sat este cu mult mai mare: 118.000. 

La prima vedere ar putea părea un fenomen normal prin care tinerii pleacă de la țară în căutarea unor locuri de munca la oraș, iar persoanele în vârstă părăsesc orașele în căutarea unei vieți mai liniștite la țară.

Însă sociologi citați de „Ziarul Financiar” spun că printre orășenii care s-au mutat la sat în ultimii ani se numără și foarte multe persoane cu vârste până în 50 de ani. Și aceiași sociologi susțin că cei mai mulți s-au mutat la țară deoarece nu au mai reușit să facă față cheltuielilor de la oraș.

Ipoteza lor este susținută de faptul că această migrație pare strâns legată de problemele economice. În 1997 România a fost lovită de o criză severă în urma căreia nivelul de trai oricum precar al populației a fost zdruncinat și mai tare. A fost momentul în care numărul celor mutați la țară a depășit numărul celor mutați la oraș și a ramas la fel până în prezent.

Nici măcar perioada de revenire economică, întreruptă brusc în 2009 de o nouă criză, nu a reușit să întrerupă migrarea populaţiei spre mediul rural. Poate și pentru că, în vremurile de creștere economică puternică, a apărut un nou tip de populaţie migratoare. Cea care s-a mutat în cartierele de vile. Cum în România conceptul de suburbie nu este foarte bine definit, vilele de lângă marile orașe fac parte teoretic din mediul rural, chiar dacă proprietarii lor sunt navetiști cu un venit peste medie.

Însă cei care s-au refugiat în liniștea de lângă marile orașe, dar care lucrează în mediul urban sunt în continuare prea puţini.

Mulţi dintre cei care s-au mutat la ţară se ocupă doar cu agricultura de subzistenţă. Numărul celor care fac agricultură performantă, pe suprafeţe mari, sau agricultură modernă, precum culturile bio, este foarte de mic.

În aceste condiţii, migraţia populaţiei de la oraș la sat este un fenomen îngrijorător. Este un semnal că economia nu produce suficiente oportunităţi. Căci în vreme ce satele sunt bune pentru investiţiile în agricultură, orașele sunt cele care ar trebui să producă locuri de muncă bine plătite pentru populaţia calificată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
7.500.000$, pregătirea unui pilot de vânătoare. Mai scump decât greutatea lui în aur
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...