Numărul posturilor din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va creşte cu 30 la sută, pentru gestionarea celor 96 de miliarde de euro fonduri europene, un buget de trei ori mai mare decât până acum, a anunţat, luni, ministrul de resort, Marcel Boloş, la încheierea ședinței de guvern, informează Agerpres.
„Dacă în perioada de programare 2014-2020, am gestionat un buget de 24 de miliarde de euro cu 1.407 funcţionari, acum bugetul de gestionat este 96 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere a bugetului de trei ori. Am propus o creştere a numărului de posturi, în cadrul organigramei structurii organizatorice. Numărul aprobat de către Guvern este de 1.943 de oameni, este numărul de posturi cu care vom gestiona cei 96 de miliarde de euro”, a explicat ministrul fondurilor europene.
El a subliniat că majorarea reprezintă doar 30 la sută, nu de trei ori, cum este cazul bugetului gestionat.
„Acest lucru înseamnă o creştere de aproximativ 30%, nu am crescut numărul de personal de trei ori, precum a crescut bugetul. Spre exemplu, nu poţi să derulezi activitatea de evaluare a proiectelor, dacă nu ai oameni angajaţi. Era un lucru de neevitat, pentru oricine care este de bună-credinţă şi înţelege cum se derulează lucrurile. Puteam bloca 96 de miliarde de euro ale României, Comisia Europeană are dreptul de a întrerupe plăţile”, a atras atenția ministrul.
Acesta a amintit că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu prevede cofinanţare, iar 100% din valoarea proiectelor se decontează de la Bruxelles.
„Faptul că statul român cheltuieşte o sumă nesemnificativ de mică raportat la bugetul gestionat este un efort foarte mic în raport cu avantajele foarte mari, de gestionare a unui portofoliu de investiţii”, a arătat el.
România se pregătește pentru a cere prima plată din PNRR
Boloş a mai anunțat că autorităţile române sunt în perioada în care pregătesc cererea de plată nr. 1 din PNRR, care are o valoare de 3 miliarde de euro, iar pentru acest lucru trebuie îndeplinite trei condiţii.
Prima dintre ele este cea referitoare la aranjamentele operaţionale ale PNRR, adică la mecanismele intermediare de verificare a jaloanelor şi ţintelor. Acest document a fost semnat şi transmis la Comisia Europeană.
A doua condiţie este cea referitoare la sistemul de management şi control şi „suntem în etapa de conciliere cu autoritatea de audit a problematicilor referitoare la sistemelor de management şi control din cadrul PNRR”, a precizat ministrul.
A treia este cea privind jaloanele şi ţintele, care trebuie să fie încărcate în platforma oficială a CE, pentru a depune în mod oficial cererea de plată numărul unu.
„O componentă a ceea ce înseamnă condiţii pentru auditul de sistem este cea referitoare la organizarea şi funcţionarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a arătat ministrul de resort, care a subliniat că România poate creşte doar prin investiţii.