Mircea Tămaş a început să crească porci din rasa mangaliţa în 2010. De la doi porci cât avea la început, acum a ajuns la 30.
„Scopul meu este să am între 50 şi 100 de porci, de diferite generaţii”, spune Mircea Tămaş, crescător de mangaliţa.
Proprietăţile cărnii de porc mangaliţa sunt confirmate de nutriţionişti.
„Pe de o parte, partea de grăsimi saturate care au fost considerate până de curând nocive pentru sistemul vascular este mai mică cu aproximativ 15%, în schimb partea de grăsimi nesaturate mai bine reprezentată motiv pentru care se spune că este o carne de tip somon”, spune dr. Adrian Copcea, medic primar nutriţionist-diabetolog.
În ultimul an, numărul fermierilor care cresc porci mangaliţa s-a dublat, iar consumul de carne a crescut cu aproape 20 de procente faţă de anul trecut.
„Este specific oricărui comerciant care simte la un moment dat pulsul, probabil că acest segment i-a făcut pe unii investitori să se preocupe de această problemă”, spune Emil Culda, economist.
Un kilogram de carne de porc din rasa mangaliţa costă cu 15-20 la sută mai mult faţă de cea tradiţională.