Ovidiu Lazăr şi-a făcut în urmă cu cinci ani o livadă de nuci în comuna vrânceană Tătăranu. Agricultorul spune că s-a documentat pe internet pentru a afla care sunt cele mai bune soiuri. „Am mers pe soiurile franceze pentru că intră foarte repede pe rod , din anul trei intră pe producţie şi productivitatea este dublă faţă de un nuc obişnuit”, spune acesta.
Pentru fiecare din cele şase hectare a investit 5.000 de euro şi crede că profitul va fi pe măsură peste doi ani. „Două tone jumătate de miez se pot obţine pe hectarul de nucă. Asta înseamnă undeva la 14-15 mii de euro pe hectar”, susține fermierul.
Un kilogram de miez de nucă costă în piaţă 45 de lei, însă fermierul îşi vinde recolta doar în străinătate.
„Ambasadorul Greciei din România ne cere pentru un partener din Grecia 500 de tone în coajă pe sezon şi este doar un singur client, o singură cerere”, spune Ovidiu Lazăr.
Tot mai mulţi agricultori au început să investească în plantaţiile de nuci.
„Acest interes a crescut ca urmare a faptului că nucile sunt o cultură foarte benefică și aduc un profit destul de important”, afirmă Crin Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Agricultură Focşani.
În judeţul Vrancea, există 50 de hectare cultivate cu nuci. Dintre acestea, zece sunt soiuri franţuzeşti.