Pentru că rezultatele acestor teste au fost foarte bune, noile veste antiglonţ au ajuns deja la peste 1.300 de soldaţi. Aceste imagini sunt filmate într-un poligon acoperit al armatei. Un culoar lung de 15 metri, în capătul căruia a fost aşezat un manechin îmbrăcat cu noul model de vestă antiglonţ.
„Prima cerinţă este să nu treacă glonţul prin echipament, iar a doua ca amprenta traumatică să nu fie mai mare de 44 de mm”, a spus Simona Badea, şef de laborator de echipamente balistice. Testul este făcut în câteva etape. Pentru început, vesta este testată fără protecţia oferită de cele două plăci de ceramică. Un material denumit kevlar, care are compoziţia oţelului, este cel care trebuie să împiedice glonţul de 9 milimetri să pătrundă prin vestă.
Glonţul este oprit de armură. Manechinul folosit la testarea armei arată însă că, într-un caz real, o persoană lovită ar fi avut leziuni interne.
Apoi, vestele militarilor sunt testate şi cu celebrul AKM, calibrul 7,62. Puterea de foc este mult mai mare, aşa că de data aceasta, sunt folosite şi plăcile de ceramică menite să respingă proiectilul. Astfel de teste sunt făcute în momentul în care un lot este cumpărat de armată sau în cazul unor cercetări.
Un prim lot de veste antiglonţ a ajuns deja în dotarea soldaţilor români. Cântăresc 3,5 kilograme, cu un kilogram şi jumătate mai puţin decât vechiul model. Un avantaj important atunci când vorbim despre mobilitatea militarilor care luptă în teatrele de război.