Iar creditorii vor putea cere intrarea în insolvenţă a unei firme pentru datorii de 10.000 de euro. Noile norme vor da dreptul creditorilor vor putea cere insolvenţa debitorilor într-un termen mult mai scurt, de 30 de zile, conform noului cod aflat în dezbatere.
Se va scurta şi perioada după care se poate declara falimentul. Firmele vor putea intra direct în faliment în doar 20 de zile, şi nu în 50 de zile, ca în prezent. Lucrurile se complică însă la plata datoriilor. Persoanele considerate vinovate pentru insolvenţă ar putea fi obligate să plătească datoriile din propria avere şi nu vor mai avea dreptul să ocupe funcţii de administrator de firme vreme de 10 ani.
Vinovaţi pentru intrarea în insolvenţă a unei firme vor fi cei care s-au folosit de bani sau de resursele companiei în folosul propriu sau al altor persoane şi care au ţinut contabilitate fictivă. Mai mult, nu se vor mai putea face vânzări de imobile înainte de intrarea în procedura de insolvenţă. Firma intrată în insolvenţă va putea însă să meargă mai departe cu ratele pentru bunurile în leasing şi chiar să devină proprietară la terminarea ratelor, chiar dacă nu şi-a plătit celelalte datorii. Potrivit legislaţiei curente, firmele de leasing pot refuza transferul dreptului de proprietate, dacă obligaţiile restante şi curente de plată nu sunt achitate de firma în insolvenţă.