Proiectul Netcity prin care cablurile de pe stâlpii din Capitală ar trebui îngropate, a fost scos la vânzare anul trecut de UTI, care speră să încaseze între 30 şi 35 de milioane de euro. Această sumă reprezintă de trei ori cifra de afaceri întregistrată în 2014, când Netcity a înregistrat şi un profit de două milioane şi jumătate de euro.
Contractul pentru acest proiect a fost semnat în 2008 între UTI şi Primăria Capitalei. Înţelegerea prevede ca o redevenţă de 12% din veniturile Netcity să ajungă la bugetul local. Proiectul a intrat în atenţia Consiliului Concurenţei după ce firmele de telecomunicaţii s-au plâns că tarifele pentru folosirea canalelor subterane au fost majorate nejustificat.
În vară, Netcity a anunţat că opreşte extinderea reţelei din cauza reglementărilor care i-ar fi micşorat veniturile. Situația a devenit și mai complicată în octombrie, când Tiberiu Urdăreanu a fost arestat într-un dosar de corupţie.
UTI este una dintre afacerile care a câştigat foarte multe contracte cu statul în ultimii 25 de ani. Firmele lui Urdăreanu au lucrat atât cu primăriile, mai ales cu cea a Capitalei, cât şi cu ministerele.
Grupul UTI a semnat în 2013 unele dintre cele mai mari contracte de la înfiinţarea companiei. Numai cel pentru modernizarea aeroportului din Iaşi s-a ridicat la 30 de milioane de euro. În acelaşi oraş UTI a câştigat în 2013 un contract de 15 milioane de euro cu primăria, însă acordul a intrat în cele din urmă în vizorul procurorilor anticorupţie.