Toamna vine cu veşti bune de la viticultori: producţia din acest an este cea mai bună din 2011 încoace. Vremea a făcut ca strugurii să fie dulci ca mierea, iar asta înseamnă că vinul va ieşi mult mai bun. De câteva zile a început culesul, aşa că în viile din toată ţara este agitaţie mare. Reporterii Digi24 au mers la Segarcea, în judeţul Dolj, să vadă cum decurge culesul.
„Avem, avem struguri! Vrem să şi vindem, dar nu are cine să-i cumpere”, spun oamenii, adăugând că recolta e bună. Culesul strugurilor este o adevărată sărbătoare pentru oamenii din Segarcea: intră în vie de la primele ore ale dimineţii şi muncesc până la căderea serii. „Muncim vara, bem iarna, să putem iar primăvara”, spune o femeie.
Din vie, căruţele încărcate cu sacii cu struguri se întorc spre case, unde începe fabricarea vinului. Strugurii nu se mai storc manual, ca pe vremea bunicilor, ci cu maşini speciale. Ştefan Niculeţ este posesorul unui astfel de aparat. „Se ia sacul din maşină sau remorcă, se pune aici, se dă drumul la maşinărie, cârciurile ies afară, zdrobitorul zdrobeşte şi aici cade mustul şi tescovina”, explică el.
Aşa apare mustul, care va sta câteva ore la fermentat. Omul este mulţumit şi spune că, dacă anul trecut a produs doar 2000 de litri de vin, acum producţia va fi de cinci ori mai mare. „Am 72 de ani şi nu am văzut până acum atâţia struguri”, susţine Ştefan Niculeţ.
În afară de micii producători, adevărata creştere o vor simţi marile crame din ţară. Spre exemplu, Domeniile Ostrov estimează o producţie de vin de peste 9 milioane de litri, cu 80% mai mult decât anul trecut. Cu o asemenea recoltă, producţia de vin din România va fi de peste patru milioane de hectolitri, spun specialiştii, marcând maximul ultimilor trei ani.