Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a recunoscut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a estimat corect amploarea eşecului pieţei asigurării auto obligatorii RCA, iar mandatul său la ASF este ultimul său mare proiect personal, în contextul în care piaţa RCA este zguduită de falimente şi probleme financiare.
Două companii de asigurare, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale.
Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa. Negriţoiu consideră însă că piaţa se va maturiza, mai devreme sau mai târziu, şi nu regretă venirea la ASF.
”Am deschis foarte multe fronturi. Nu am estimat că piaţa poate eşua în ultimul hal. Nu-mi pare rău că am venit la ASF. Mai devreme sau mai târziu, piaţa va ajunge la maturitate”, a afirmat Negriţoiu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Forbes România.
Negriţoiu a susţinut că funcţia de şef al ASF este ultimul său mare proiect personal, iar problemele cele mai mari cu care s-a confruntat în actualul său mandat sunt cele de ordin cultural, în contextul în care a ieşit din sistemul public de aproape 20 de ani.
”Faptul că sunt contestat public cred că face parte din fişa postului. Aşa se întâmplă când vrei să faci multe lucruri. Probabil că am pierdut şi prieteni”, a spus Negriţoiu.
Preşedintele ASF a declarat recent că a încercat să determine o creştere graduală a tarifelor RCA în ultimul an, dar nu a reuşit în totalitate în acest lucru, în condiţiile în care orice măsură directă în piaţă de limitare a preţurilor ar fi anticoncurenţială.
Negriţoiu se confruntă în ultimul timp cu solicitări ale demisiei sale din mai multe părţi, de la patroni de firme de transport şi parlamentari până la unul dintre cei trei vicepreşedinţi ASF, Mircea Ursache.
Acesta din urmă a declarat recent că vinovaţii pentru situaţia din piaţa asigurărilor RCA sunt în conducerea instituţiei, nominalizându-i pe vicepreşedintele responsabil de sectorul de asigurări, Marius Vorniceanu, şi pe preşedintele Mişu Negriţoiu.
Piaţa RCA se confruntă cu probleme mari, care s-au acutizat în ultimul an, în contextul unui conflict între solicitarea transportatorilor de a îngheţa tarifele şi problemele financiare ale firmelor de asigurări.
Transportatorii au obţinut recent îngheţarea pentru şase luni a preţului poliţelor RCA, dar preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a avertizat că această măsură ar putea avea un impact negativ asupra pieţei, inclusiv asupra consumatorilor.